En av Nevs fordringsägare säger nej till fortsatt rekonstruktion av företaget.

Därmed har Vänersborgs tingsrätt, som beslutar om rekonstruktionen, fått lite extra att tänka på.

Det är inkassoföretaget Svea Ekonomi, med 33 miljoner kronor att kräva, som går emot Nevs begäran. Svea tror inte att rekonstruktionen kan lyckas, uppger lokala medier.

Biltillverkaren Nevs sattes i rekonstruktion i augusti. I förra veckan bad man om förlängd tid. Samtidigt meddelades att Nevs tecknat ett första avtal med en asiatisk fordonstillverkare, som vill bli ny huvudägare. Rekonstruktören Lars Eric Gustafsson, som utsetts av tingsrätten, bedömer dock att Nevs skulder delvis måste avskrivas. Flera fordringsägare har sagt nej till detta, men är i princip positiva till fortsatt rekonstruktion.

Nevs köpte större delen av Saab Automobiles konkursbo 2012, med ambitionen att bygga elbilar i Trollhättan. Företaget som nu vill ta över Nevs är indiska Mahindra, enligt ett yttrande som kommit till tingsrätten. Nevs har länge förhandlat med två stora asiatiska fordonstillverkare, som tänks kunna ge företaget nytt kapital på kompletterande sätt. Det andra företaget ryktas vara kinesiska Dongfeng.

Tingsrättens beslut om fortsatt rekonstruktion kan komma i eftermiddag, men också dröja till i morgon.