30 år efter den förödande industrikatastrofen i den indiska staden Bhopal kräver överlevande fortfarande rättvisa.

På onsdagen samlades äldre kvinnor och män utanför den övergivna fabriken som orsakade den industrikatastrof som krävt flest dödsoffer i världen. En del av demonstranterna blev skadade av den giftiga gasen som läckte ut.

Det var under morgontimmarna den 3 december 1984 som omkring 40 ton metylisocyanat läckte ut från det multinationella amerikanska företaget Union Carbides fabrik för insektsmedel. Med vinden spreds giftgasen till närliggande slumområden.

Regeringen noterade 5 295 dödsfall. Aktivister uppskattar att det rörde sig om cirka 25 000 som dog av olika slags åkommor efter läckan. Fortfarande finns många offer som lider av cancer, blindhet, andningsbesvär, försämrat immunsystem och neurologiska besvär utan att ha fått någon ekonomisk kompensation.