Bulgariska bärplockare i skogen i Uppland. Foto: Pontus Lundahl

Det gick lugnare till i bärskogen i år. Färre blev lurade på sina löner, enligt en Arenarapport som handlar om läget för bärplockare.

– Den här säsongen har varit oerhört mycket bättre än den förra som var en jätteskandal då flera plockare blev lurade, säger journalisten Mats Wingborg i Arenarapporten Villkoren för utländska bärplockare säsongen 2014.

I flera år har han granskat bärbranschen. I år gav Migrationsverket tillstånd till 3 339 bärplockare från Thailand, vilket bara är runt hälften så många som året innan.

Minskningen beror, enligt honom, på att Migrationsverket gjort hårdare kontroller. En tredjedel av de utländska bemanningsföretagen som vill ta bärplockare till Sverige fick nej från Migrationsverket.

– Dessutom har Kommunal satsat mycket på att besöka förläggningar och har tagit fram ett nytt kollektivavtal. Även delar av branschen har varit intresserad av att följa upp villkoren för plockarna, säger Mats Wingborg.

Efterfrågan på utländska plockare har varit också varit mindre i år eftersom företagen sedan förra året har stora bärlager i sina frysar.

Att färre luras ser han delvis som en följd av förra årets uppmärksammade händelser då thailändska bärplockare i Hällnäs och Lesjöfors inte fick ut sina löner.

2010 var det en liknande händelse i Lomsjö där plockare hävdade att de inte fick ut sina löner.

– Det har aldrig utretts vart bärplockarnas pengar tagit vägen, säger Mats Wingborg.

Men händelserna har uppmärksammats mycket och, enligt honom, bidragit till en förändring.

Vid sidan av de thailändska plockarna finns så kallade fria plockare. De har ingen anställning utan säljer direkt till uppköpare i Sverige. Många av plockarna kommer från Bulgarien och Ukraina. Det är svårare att uppskatta hur många de är, men Mats Wingborg – som talat med uppköpare och andra i branschen – tror att de i år var minst lika många som viseringsplockarna, alltså över 3 400.

Uppköpare tar hit bärplockare från andra länder och hjälper till att ordna med bostäder. Samtidigt är de noga med att göra det via kontaktpersoner. Uppköparna är oroliga för att bli betraktade som arbetsgivare och därmed tvingas betala arbetsgivaravgifter.

Fria plockare har också uppgivit att de lurats till Sverige då ersättningen inte varit så hög som de trott. I den lilla orten Mehedeby i Tierps kommun blev stämningen kaotisk för två år sedan. Bären mognade sent och många av de nästan 500 plockarna, som mestadels var bulgarer, hade inga pengar och letade efter mat bland sopor.

Bärbranschen har tagit ett initiativ till en uppförandekod. Bakom den ligger bland annat Olle Svensson AB som är en av Sveriges största uppköpare. En kod kan bli färdig nästa säsong, 2015.

 

LÄS OCKSÅ

• Pdf-fil på rapporten Villkoren för utländska bärplockare säsongen 2014