ta0e282b

De protesterar för schysta villkor och konkurrens på lika villkor. Från vänster Michael Carlson, Joakim Forss, Richard Breitholtz, Henrik Hammar, Jörgen Lidén och Benjamin Karlsson. Foto: FANNI OLIN DAHL

 

Lastbilsförarnas aktion ”Här stannar Sverige” går in på andra veckan. I dag stannade 30, eller kanske 40 ekipage, på E 4/E 20 söder om Stockholm.

Längst bak stod Lasse Åbergs bil med en skylt med budskapet ”Protest – här stannar Sverige”. Ingen i de passerande bilarna kunde undgå varför lastbilarna stod på rad i innerfilen.

– Vi står här i protest mot att svenska företag tar in utländska åkare som inte konkurrerar på lika villkor, säger Henrik Hammar, en av dem som har ställt sig vid vägkanten.

Aktionen startade i protest mot en dom i Sundsvalls tingsrätt för knappt två veckor sedan. En makedonsk chaufför friades. Han satt häktad i fyra veckor sedan han stoppats av polis med ett falskt bulgariskt körkort. Han friades därför att det är inte är klarlagt att han verkligen visste att det rörde sig om ett falskt körkort.

De protesterande lastbilsförarna tycker inte att det råder likhet inför lagen.

– Oss jagar de med blåslampa. Om jag kör fem minuter för länge riskerar jag 3 000 kronor i böter, men de utländska förarna kör som de vill, tycker Lasse Åberg.

– Domen var droppen som fick bägaren att rinna över. Vi vill ha konkurrens på lika villkor. Det här är vårt sätt att protestera. Det gäller vårt levebröd. Det finns utländska åkerier som kör för 50 kronor. Deras chaufförer har vidriga villkor. Det kan inte vi konkurrera med, säger Henrik Hammar.

Lasse Åbergs protestskylt blev klar och premiärvisad vid lastbilsstoppet i fredags. Bilder av hans bil med skylten visades på Facebook.

– Jag fick 2 000 gillamarkeringar på två timmar, berättar han.

Lastbilsaktionen ska hålla på fram till jul. Förarna stannar i 15 minuter klockan 12 eller klockan 24. Aktionen har spritts från Sverige till Danmark, Norge, Tyskland, Nederländerna och Finland.