Bäbis 2000 är en grotesk, rå seriebok som briljant beskriver den franska undergroundtecknaren Caroline Surys eget graviditetsförlopp, följt av barnets första månader. Illustrationerna är intrikata, fullbelamrade med äckliga spyor, klolika armar, fula gubbar, spindlar, robotar och bloddrypande ryska dockor. Det glimrar till lite extra ibland, som när huvudpersonen berättar för barnets pappa att hon är gravid. Han, också serienörd, inser att han kommer tvingas in i samhället som han gjort allt för att stå utanför och kallar henne diktator, skriker det Sartre-osande: ”ett barn, det är helvetet”. Hon, förtvivlad, förvandlas till en spindel medan han fortsätter gorma, med ögon som ploppar allt längre ut ur gruvlika hålor och blir ursinniga dildos. Det är vidrigt, brutalt och ärligt, mil från det mysiga och pluttinuttiga vi är vana att se i mammatidningsställen.

En helt fantastisk helsida visar mamman, ståendes på alla fyra i försök att måla väggen. Spädbarnet greppar efter hennes hundlika spenar som hänger längs hela överkroppen. Svetten rinner. En annan bild: en slutkörd morsa med stripigt hår kämpar för att byta blöja på ett gråtande barn med djävulshorn. Vi behöver inga pratbubblor, bilderna säger allt.

Bokens enda problem är de många obskyra referenserna till franska kulturkompisar, och ett slut som känns väl abrupt. Läs Bäbis 2000 om du vill ha en sann bild av föräldraskapet: en salig blandning av ångest och eufori.

Ida Therén

Serieroman

babis-2000

Bäbis 2000

Caroline Sury

Lystring