Den danska stödsidan på Facebook för de svenska lastbilsförarna stängdes i går kväll – och ersattes av en ny.

– Ja, jag kanske är rasist. Jag gillar inte 3 F-facket i Danmark. Dom är tyranner, skriver Jörgen Bach, som startade sidan ”Her stopper Danmark” och lade ner efter två dagar, på Facebook.

I går avslöjade Transportarbetaren att den danska stödsidans skapare har rasistiska och antifackliga åsikter. Det här fick massor av chaufförer att gå till angrepp mot Transportarbetaren i synnerhet och Transport i allmänhet.

Rune Petersen, dansk chaufför, anser att det är precis vad Jörgen Bach var ute efter.

– Han vill få facket och politikerna att se ut som idioter. Han stöder varken chaufförernas aktion eller facket. Han motarbetar allt arbete mot social dumpning. Han vill avreglera transportbranschen fullständigt, säger Rune Petersen.

Minns ni konflikten om fackets blockad av salladsbaren i Göteborg? Danmarks motsvarighet heter Vejlegården. Fackförbundet 3 F, som också organiserar lastbilschaufförer, drev blockaden.

Jörgen Bach låg bakom olika Facebookgrupper som angrep facket. När konflikten var över startade han nya grupper för lastbilschaufförer. Det rör sig om minst 20 grupper.

Men varför startade han stödgruppen ”Her Stopper Danmark” om han är motståndare till schysta villkor på vägarna?

– För att få inflytande och kontrollera debatten. De som är kritiska och seriösa blir utslängda från Facebookgrupperna. Han vill bara ha med dem som är lätta att påverka. Han skriver att danska politiker inte gör någonting. Det är lögn. Danmark är det land i Europa som har gått längst i Europa för att motarbeta social dumpning, säger Rune Petersen.

Jörgen Bach har slutat som lastbilschaufför. ”Nu är jag 59 år och håller på med andra grejer”.

– Jag ångrar inte att jag startade sidan på Facebook. Det fanns inte ett enda rasistiskt inlägg där. Jag hade inga baktankar. Jag ville bara att danskarna skulle stå enade med svenskarna och norrmännen. Sedan blev det personligt. Det var det inte värt. Då stängde jag sidan, säger han och tillägger:

– Jag vet mycket väl att det är 3 F i Danmark som ligger bakom.

Arbetet har emellertid inte hittat någon på 3 F som vet vem han är.

– Det är inte så konstigt. 3 F kan inte hålla koll på tusentals sidor på Facebook. Han är bara känd i chaufförskretsar, säger en annan dansk chaufför, som vill vara anonym.

Jörgen Bach ”gillar östeuropeiska chaufförer”.

– Det är inte de som är problemet. Det är de stora åkeriföretagen. Ta DSV. De hyr in flera tusen billiga chaufförer varje dag, säger han.

Lastbilsförarnas aktion fortsätter. De vill ha allt ljus på sin kamp för schysta villkor på vägarna. Lastbilsföraren Göran Cederfjärd var först med att överklaga den friande domen mot den makedonska chauffören, som stoppades med ett falskt bulgariskt körkort.

– Vi har ansträngt oss för att stå över partipolitiken. Vårt enda intresse är att uppnå lika villkor i branschen. Alla som har rätt att köra i Sverige ska göra det på lika villkor, oavsett vilket land de kommer ifrån. Alla ska både ha och uppfylla samma villkor, säger Göran Cederfjärd.

Den nya danska stödsidan hittar du här: