Facket diskuterar missförhållanden på bygget av Telias nya huvudkontor i Solna med byggföretaget Peabs avtalssamordnare. Det är Byggnads ombudsman Christer Strömberg, Jan Öberg från Målarettan, Byggnads ombudsmän Göran Sporsén och Andrzej Stamirowski. som pratar med Thomas Nordqvist från Peab. Foto: Robin Haldert

 

På bygget av Telias nya huvudkontor vid Friends Arena i Solna förbjöds lettiska byggnadsarbetare att prata med facket. Byggnads stötte också på tjeckiska glasarbetare, som troligen är olagliga egenföretagare. Huvudentreprenören Peab säger sig inte veta något om detta.

Telias nya huvudkontor byggs ovanpå ett annat bygge, köpcentrumet Mall of Scandinavia, som ska bli mycket stort och rymma 250 butiker.

Det var i dag på förmiddagen som ombudsmän från Byggnads i Stockholm och Målarettan hälsade på i bodarna för att fråga om löner och andra förhållanden. Tidningen Arbetet tilläts inte besöka byggnadsarbetarnas bodar.

När några av de fackliga företrädarna kom tillbaka berättade de om ett lettiskt företag – GR Construction – med 80–90 anställda. En av de lettiska byggnadsarbetarna sa att deras lön var 130 kronor i timmen, men innan letterna hann berätta mer ringde deras chef från Lettland och förbjöd dem att säga något, berättar ombudsman Christer Strömberg.

– Det är uselt att de lettiska byggnadsarbetarna inte får prata med facket. Det är inte alls svensk personalpolitik, säger Christer Strömberg.

Företaget har avtal med Byggnads, och nu vill Christer Strömberg kolla upp det närmare, eftersom det ser ut som att de anställda har för låg lön. Han berättar att lägsta utbetalningsnivån i Stockholm är 184 kronor i timmen och på det här bygget ligger byggnadsarbetarnas ackordslön på 217 kronor i timmen.

Thomas Nordqvist är avtalssamordnare hos huvudentreprenören Peab. Han är ansvarig för löner och kollektivavtal och sköter bemanning och underentreprenörer.

– Jag känner inte till GR Construction, säger han. Det är vår underentreprenör Castela som tagit in dem.

Ombudsman Göran Sporsén har träffat tjecker som arbetar med fasadglas. Fem av dem uppger att de är ”self-employed” – egenföretagare. Byggombudsmannen undrar om de har F-skattsedel.

– Egenföretagare utan F-skattsedel är olagliga, säger Göran Sporsén. Om de saknar F-skattsedel är det för jävligt. Då bryter de mot alla regler. Troligen är de då helt utan försäkringar och det ser också ut som lönedumpning.

Och vad han kan förstå är tjeckerna anlitade av Peabs underentreprenör Fenestra.

Inte heller detta känner Peabs avtalssamordnare till.

– Jag känner inte till att det finns self-employed på bygget och jag har ingen uppfattning om dem, säger Peabs Thomas Nordqvist till Arbetet.

I stället för att prata med byggnadsarbetarna hänvisades Arbetet till att sitta med tre av byggets chefer. Och de ville inte svara på några frågor utan hänvisade till Peabs pressmeddelande om kontorsbygget.

De fackliga företrädarna ser det här som en del av en ny slutenhet på landets byggarbetsplatser.

– Det är nytt och innebär att vi inte får ordentlig insyn på arbetsplatserna längre, säger Hans Dahlberg, som är facklig företrädare på Peab.

Fackets representanter var också överraskade av att de stötte på så få människor när de gick runt i bodarna under frukostrasten. Deras känsla är att flera hundra byggnadsarbetare höll sig undan.

 

Fotnot: Detta är en uppdaterad version av originaltexten som publicerades tidigare i veckan. Se Arbetets förtydligande här.

 

LÄS OCKSÅ