Erik-webbkronika

Man undrar ju om sportvärlden består av ett gäng masochister? Hur går det till där i finrummen då herrarna och damerna möts för att komma fram till vilka länder som ska få arrangera VM och OS?

I veckan bestämde Internationella friidrottsförbundet (IAAF) att det blir Qatar som får arrangera Friidrotts-VM 2019.
Qatar!

Här pratar vi om ett av världens värsta slavländer. Ett land där 1,3 procent av befolkningen räknas som slavar. Ett land där arbetsgivarna lägger beslag på passen, där lönerna är usla och tusentals dör. Ordet arbetsmiljö verkar ha stekts bort i ökenhettan.

I Qatar och stora delar av Mellanöstern finns Kafalasystemet. Arbetsgivarna får ta in arbetskraft enligt principen ”det som sker i byggboden stannar i byggboden”. Klagar du på lönen eller är lite olydig kan du skickas hem. Ofta utan lön.

Det var också i Qatar som Fifa valde att lägga fotbolls-VM 2022.

Nu är Qatar inte direkt unikt i sportsammanhang. Det verkar som om diktatur är ett krav då värdländer för sportevenemang ska utses.

Jag säger bara Ryssland.

Samtidigt som Putin håller på att förvisa de mänskliga rättigheterna till ett arbetsläger i Sibirien har landet haft en rad stora idrottsevenemang. Förra året var det friidrotts-VM. Årets vinter-OS i Sotji blev också en finfin propagandatillställning för Putin.

Sen har vi så klart Kina också. Sommar-OS 2008. Oj oj, vilka framsteg det skulle bli för demokratin och de mänskliga rättigheterna. Någon som märkt något av det?

Ett annat land där demokratins fana inte vajar i topp är Vitryssland. Diktatorn Lukasjenko kunde ta sig en svängom om på isen när hockey-VM arrangerades där i år.

Jag har två teorier om det här.

Den ena är att eliten i sportvärlden består av ett gäng frihetskämpar. Genom sporten vill de omkullkasta diktaturer och sprida demokrati genom mänskliga möten och handel.

Sen har jag en annan teori också. Jag vill inte prata så mycket om den men det skulle vara intressant att granska topparna i Fifa, IAAF, IOK och Internationella ishockeyförbundet. Vilka bilar kör de? Hur bor de och hur många kilo rysk kaviar äter de om dagen?

Fast det kanske bara är så att idrottsvärlden vill ha smärtfria storslagna firanden av sin egen organisation och på köpet lite sport. Då passar ju diktaturer bra. Det kan ju sånt.

Det där sista var ju raljant av mig. Förlåt.

Pyramiderna byggdes trots allt inte med medarbetarsamtal.