Några medlemmar i Byggnads i Handen söder om Stockholm har gått ihop om att starta en insamling till de anhöriga för offren för byggolyckan på Fortum i Hjorthagen, skriver tidningen Byggnadsarbetaren.

Insamlingen har fått namnet ”Solidaritet med kollektivavtalet”.

– Vi vill visa att det inte är vi och dom. Att dom också borde ha haft kollektivavtal och samma försäkringar som vi, säger byggnadsarbetaren Kent ”Renen” Johansson till tidningen.

Tanken med insamlingen är dels att visa solidaritet med de anhöriga, dels att göra det möjligt för enskilda byggnadsarbetare runt om i landet att i handling visa sitt stöd till offren efter olyckan på Fortum. Pengarna ska gå till anhöriga till de två döda arbetarna, samt den person som skadades svårt.

– När vi fick veta att offren saknade avtal startade vi insamlingen, och på bara några dagar kom det in flera tusen kronor. Vi hoppas nu att våra ombudsmän får tillgång till anhöriglistor, så att pengarna kan komma fram till rätt personer sedan, säger Kent Renen Johansson.

Den som är intresserad av att delta kan sätta in valfritt belopp på postgirokonto 873602-7 och skriva ”Solidaritet med kollektivavtal”. Kontot tillhör Byggnads organisation, ett konto som initiativtagarna fått möjlighet att använda för att kunna genomföra insamlingen.