Vinst får inte gå före säkerhet. Vi borde vägra gå till arbetet så länge vi riskerar våra liv, skriver byggnadsarbetaren Kent Renen Johansson med anledning av tisdagens olycka i Värtan, Stockholm, då två arbetare miste livet.

Strax före nio på morgonen. Enligt uppgift har ett 40 ton tungt byggelement rasat vid ett bygge i Hjorthagen, Fortums kraftvärmeverk i Värtan, Stockholm. Två personer omkom i olyckan.

Telefonen går varm. Oroliga vänner ringer till mig för att höra om det är jag som har varit med om dödsolyckorna på morgonen. Jag ringer min kompis Owe som jobbar på olycksplatsen. En lättnad när han svarar. Jo, han har pratat med sina barn och deras mamma. Det var inte han den här gången.

Det går en stötvåg av oro bland alla som jobbar på byggen och anhöriga till dem denna morgon. Owe och hans kompisar sitter kvar i sin byggbod, de möttes av beskedet när de kom ut ur underjorden från sin formsättning. Just nu borde alla byggen i Sverige stå stilla! Varför jobba när vi riskerar våra liv?

En av sönerna ringer – jo, det är på det bygge i Värtan som hans brorsa jobbade på i våras. Det är två polacker, som stått i en skylift när en stålvägg har rasat över dem. Den tredje som är mycket svårt skadad befann sig på marken. Det messas fram och tillbaka mellan gamla och nya arbetskamrater. Arbetsplatsen för olyckan saknade kollektivavtal.

Min sambo ringer – det är ju det här du har varnat för hela tiden, säger hon. Hon avslutar med att fråga: Varför lades arbetslivsforskningen ner? Hon är klok som alltid vill hitta förklaringar och undersöka samband och orsaker. Visst, ännu har inte Arbetslivsinstitutet återuppstått, med den nya regeringen som är arbetareledd så vore det högsta prioritet.

I tisdags i förra veckan dog fyra arbetare under ett dygn. Då var det inga byggnadsarbetare men jag tyckte att det då var remarkabelt att olyckorna inte uppmärksammades mera. De är redan historia: SSAB Luleå, Edsbyn, Arendal Göteborg, Åsbro Hallsberg.

Mitt huvudskyddsombud uttalar sig i vår tidning Byggnadsarbetaren:

– I förra veckan besökte jag en annan del, som drivs av JM. Jag tog då upp det högt uppdrivna arbetstempot med skiftgång och arbete dygnet runt.Jag sa att det var stor risk för olyckor och tillbud.

I dag Värtan, Stockholm i morgon?

Men så är det, storföretagen i byggbranschen orkar knappt städa upp framför egen dörr, än mindre vill de lägga sig i vad som händer på andra sidan byggstängslet. Det är för ynkligt och fegt av arbetsgivarna.

Ska vi få ordning och reda på arbets­marknaden måste alla sluta se mellan fingrarna på alla oegentligheter och all kriminalitet som pågår i byggbranchen.

Huvudentreprenörsansvar är bara ett av verktygen för detta. Vi måste få en lag som gör att svenska kollektivavtal gäller på alla arbetsplatser i Sverige. Men så länge vinst går före människoliv krävs det att fackföre­ningsrörelsen stoppar vansinnet handgripligt: Vi går inte tillbaka till våra jobb förrän alla byggföretag och regeringen har uppfyllt våra krav.

Nähä, det kommer inte att hända i dag att vi lägger ner arbetet. Men tänk tanken: Är det inte det vi borde göra?

Men hedra de döda och deras anhöriga vid nästa tysta minut med att inte låta oss vara tysta mellan alla återkommande dödsfall. Tänk nu också på den tredje mannen som överlevde – hade han tur? Eller vilka försäkringar och rättigheter har han på en arbetsplats utan kollektivavtal? De dödas anhöriga, vem visar omsorg över dem när arbetsplatsen saknade kollektivavtal?

Kent Renen Johanssonkentrenenjohansson
Byggnadsarbetare, skyddsombud