En bemanningsanställd journalist på Aftonbladet är omplacerad mot sin vilja. Det skedde strax efter att hon ställt upp på en intervju där hon bland annat varit kritisk till att hon – som bemanningsanställd – tjänade flera tusen kronor mindre i månaden än de som är anställda direkt av Aftonbladet.

Nivette Dawod har varit nyhetsreporter på Aftonbladet i över fyra år. Under den perioden har hon haft tre olika arbetsgivare. Nu senast bemanningsbolaget Schibsted Media. För ett par veckor sedan berättade tidningen Journalisten om hur hon, och andra bemanningsanställda i bolaget, tjänade mellan 6 000 och 6 900 kronor mindre än jämnåriga kolleger med liknande arbetsuppgifter som är direkt anställda av Aftonbladet eller Svenska Dagbladet som också ägs av Schibsted.

– Jag älskar mitt jobb och jag känner mig som en Aftonbladet-anställd fast jag inte är det. Jag är i b-laget, sa hon till tidningen då.

Nivette Dawod har sedan, enligt uppgifter i Dagens Media blivit av med sina arbetsuppgifter och blivit ombedd att jobba skift. När hon frågade om ett annat schema på grund av hälsoskäl fick hon svaret att hon kunde jobba på Aftonbladets resebilaga eller sluta.

Händelsen har fått hundra anställda på Aftonbladet att skriva ett protestbrev till ledningen. Där står bland annat:
”Hur ska vi kunna behålla kompetenta medarbetare när alla verkar vara utbytbara och till och med en toppreporter med specialistkompetens byts ut på det här sättet? Det här skickar jobbiga signaler till alla medarbetare. Vågar vi jobba deltid? Törs vi prata med branschmedia om att våra löner är lägre än våra kollegers? Törs vi skicka sådana här mail och diskutera arbetsförhållandena på Aftonbladet öppet?”

Till Dagens Media skriver Schibsted medias vd, Eva Idmark, att de nya arbetsuppgifterna inte har någonting att göra med Nivette Dawods medverkan i fackförbundstidningen Journalisten.