Häromkvällen besökte jag ett snabbhak, tillhörande en känd hamburgerkedja. Tillsammans med en väninna hade jag tillbringat kvällen på kulturellt evenemang, lyssnat på den fantastiskt fascinerande författaren David Grossman från Israel (men det är en annan historia).

Vi blev tvärt hungriga och köpte varsitt ”meal”. Där ingår ju en sådan där påse pommes frites, som varken jag eller min kompis brukar vara speciellt intresserade av.

När vi tillsammans tryckte fram ketchup i små pappersmuggar, som påminner om miniatyrer av skoltidens fluormuggar, att doppa pommes fritesen i, stod vi sida vid sida med en dam i 30-årsåldern som också pumpade frenetiskt.

Efter en stund insåg vi att hon skaffade sig ketchup till pommes frites-påsar som hon fiskat upp från papperskorgarna. Några få friterade potatisbitar i varje.

En tiggare alltså – hon såg ganska glad ut över fynden av mat som någon inte velat ha men som förmodligen svampat till sig rejält. Mättande.

Vi gav henne en av våra påsar. I sammanhanget var det ju rena lyxen, orört av andra människors slabbiga händer. Den unga kvinnan såg ännu gladare ut och vi blev ännu mer beklämda och fulla av skamkänslor.

För inte så länge sedan var de tiggare man stötte på i Sverige ute efter pengar till en vinpava, sen stötte man plötsligt på uppenbart psykiskt sjuka människor som vi inte hade råd, (lust?) att ta hand om.

Nu sitter folk som egentligen kastats ut från sina hemländer på våra gator, utan annan möjlighet att försörja sig.

Vissa störs av obegripliga, aggressiva skäl, skriver saker på olika sociala medier som till exempel det här:

”Tiggarnas läger bör rivas, brännas ner eller sprängas åt helvete. Helst med tiggarna hängandes upp och ned. Hypotetiskt tänkande men …”

Andra jobbar frivilligt för att hjälpa. Till exempel professorn Sven Hovmöller, som deltar i föreningen HEM:s undervisning i svenska samt läs och skriv för hemlösa tiggare i Högdalen söder om Stockholm.

Arbetets Sandra Lund var med på en helglektion i språk för de hemlösa. Missa inte hennes reportage om studenternas glädje över att lära sig läsa och skriva.

Den tiggande kvinnan på hamburgerrestaurangen kom förresten tillbaka. Hon besökte toaletten. Sedan gav vi henne vår andra påse pommes frites.

 

För övrigt:
Först bestraffar Sverigedemokraterna Expressen genom att stänga dem ute från valvakan. Sedan varslar Kent Ekeroth om att ”i sinom tid” ska fler fria medier stoppas. Frågor om andre vice talmannens, Björn Söders kramar med SS-män flinas bort. Och till sist läxar Jimmie Åkesson i förväg upp Sveriges ärkebiskop. Är hon dum tänker minsann partiets elit agera. Precis när man trodde att det inte kunde bli mera obehagligt.

Du kan ta norrlänningen ur Norrland men aldrig ta Norrland ur norrlänningen. Andra plockar svamp på hösten. Själv kokar jag palt.