Fyra arbetare – två moderater, en centerpartist och en kristdemokrat. Ingen folkpartist. Så ser det ut i allianspartierna.

MOKDMagnus Oscarsson är arbetaren i Kristdemokraternas riksdagsgrupp. Han är utbildad snickare och har jobtbat på sågverk, som snickare, som säljare på en bygghandel och som slöjdlärare.

– Jag är absolut arbetarklass. Jag är en bondgrabb från Ödeshög och har arbetat hela mitt liv, säger han.

Annika Qarlsson är arbetaren i Centerns riksdagsgrupp. Hon har jobbat i livsmedelsbutiker i 20 år. När hon blev invald i riksdagen 2002 jobbade hon på Ica i Sollebrunn utanför Alingås.

– Jag har aldrig definierat mig som arbetarklass, varken under uppväxten, på Ica eller i riksdagen. Det är inte relevant i min världsbild. Vad man väljer att göra med sitt liv handlar mycket om hur man tar vara på både sina egna drivkrafter och möjligheter via skolan och arbetslivet, resonerar hon.

Magnus Oscarsson var med i Byggnads och bytte till Lärarnas Riksförbund när han blev slöjdlärare. Annika Qarlsson var med i Handels i tio–tolv år innan hon gick ur i protest.

– Jag insåg att mina pengar gick till Socialdemokraternas valrörelse, trots att jag hade reserverat mig när jag gick in i Handels för att min avgift inte skulle gå dit, berättar hon.

AQCArbetarbakgrund spelar roll. Det är båda överens om.

– Riksdagen behöver folk med olika bakgrund. Under de sista åren var jag kommunalråd i Ödeshög. Erfarenheten från en liten kommun och åren i byggsvängen och skolan har gett mig en bakgrund som jag är väldigt glad för. Den är viktig när jag ska fatta beslut som påverkar människor på olika sätt, anser Magnus Oscarsson.

Annika Qarlsson engagerade sig i barnens skola. Hon halkade in i kommunpolitiken från föräldraföreningen för 20 år sedan, med erfarenheter från ett lågavlönat butiksjobb.

– Den erfarenheten betyder jätte­mycket. Att finnas inom ett yrke som inte hör till de bäst betalda, gör att man vet vad det innebär att få behålla mer av lönen.

 

LÄS OCKSÅ

• Från fabriken till politiken – Johanna Haraldsson (S) tog klivet in i riksdagen

• Lite mer LO-folk i riksdagen

• Riksdagen speglar inte folket – och har aldrig gjort det

Borgerliga arbetare i riksdagen

Val 2014 Fyra arbetare – två moderater, en centerpartist och en kristdemokrat. Ingen folkpartist. Så ser det ut i allianspartiernas riksdagsgrupper. Arbetet intervjuar Magnus Oscarsson (KD) och Annika Qarlsson (C) – båda har arbetarbakgrund.