lofvenballongerSocialdemokraternas ledare Stefan Löfven räknar med att kunna presentera en S-MP-regering på fredag nästa vecka. Det uppger han på pressträffen med riksdagens talman Per Westerberg (M).

Arbetet återkommer under eftermiddagen med en kommentar från LO.

Löfven uppgav också att han räknar med att kunna lägga fram en budget som går igenom riksdagen under hösten.

Någon tidpunkt för när budgetpropositionen är klar kunde Löfven inte uppge.

– Naturligtvis så finns det inte någon budget klar. Det är ett stort arbete, som ingen skulle mäktat med på denna korta tid, säger han.

Riksdagens talman Per Westerberg har velat försäkra sig om att en regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet kan få igenom sin budget i riksdagen.

– Vid mina sonderingar har jag noterat att Alliansparterna kan tolerera en tvåpartiregering endast om den kan presentera ett budgetförslag som får större stöd än Alliansbudgetalternativet, säger Westerberg.

– Jag litar på Stefans synpunkt att han tror sig kunna presentera ett budgetförslag som har större stöd än alliansen.

För att få igenom sin budget i december så krävs att Sverigedemokraterna antingen röstar ja till den eller lägger ned sina röster. Det förutsätter dock att en rödgrön regering redan försäkrat sig om stöd från Vänsterpartiet. V har uppgett att man är berett att förhandla om innehållet i den kommande budgetpropositionen, men Löfven vill inte gå in på vilka krav V ställt.

Stefan Löfven fick på presskonferensen frågan om hur han tror att SD kommer att rösta.

– Det är helt upp till dem. Det vet bara de, säger han.

– Hur SD röstar kan ingen ha en säker uppfattning om.

Löfven ville inte avslöja något om hur den kommande S-MP-regeringen kommer att se ut, men lovade att den skulle vara jämställd.