Angela Jaconelli Lind. Foto: Fanni Olin Dahl

Femteklassarna slår sig förväntansfullt ner på de mjuka puffarna i det röda Sagohuset, en del av biblioteket i Haninge.  De sitter i en halvcirkel framför Angela Jaconelli Lind och sugs snabbt in i berättelsen om den lilla musen som överlever mot alla odds i Sagan om Despereaux.

– En barnbibliotekarie måste gilla att vara i centrum. När jag håller i en sagostund ska jag vara lite av skådis, skrattar Angela.

Det är många grupper från skolor och förskolor som kommer på besök och ska guidas in i böckernas och bibliotekets värld. Det finns bokcirkel för dem mellan elva och fjorton år, det finns stunder med rim, ramsor och sånger för småttingarna mellan noll och tolv månader och det ordnas filmklubb för tre- till sexåringar.

– Då ingår det att göra popcorn­strutar.

Jobbet handlar om marknadsföring, böckerna och medierna ska ut till läsarna. De ska lånas. Ett av huvuduppdragen är att stimulera läsningen hos barn.

– Om någon har svårt att komma i gång gäller det att hitta rätt bok till rätt person. Mina kollegor som jobbat 20 år i yrket är vassa på det. Nu börjar jag också få ett urval böcker i skallen.

Ofta går barnbibliotekarierna iväg till BVC och skolor för korta bokprat. En gång i månaden åker bokbussen ut och ställer sig vid fotbollsplanen in­nan träningen drar i gång för Vendelsö IK pojklag födda -03.

– Vi kommer till dem på ett ställe de inte förväntar sig. Det fungerar jättebra. Vi läser och diskuterar trilogin Fans, med delarna Moståndarna, Förföljda och Uppgörelsen.

Pengarna till samarbetet med fotbollsklubben kommer från Kulturrådet.

Den här veckan är Angela Jaconelli Lind och tre kollegor på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg.  Meningen är att snappa upp nya tips.

– Det är kompetensutveckling och jätteroligt. Jag ska gå på ganska många seminarier, nästan alla har anknytning till hur vi kan stimulera barns läsning. Men Lasse Berg som skrivit Gryning över Kalahari vill jag inte missa.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Fakta

Om  Angela Jaconelli  Lind

48 år, barnbibliotekarie på biblioteket i Haninge kulturhus.

År i yrket: Två och ett halvt. Var tidigare bokbindare och har fortfarande en egen firma. Började vikariera som biblioteksassistent och läste till bibliotekarie på distans.

Bäst med jobbet: Att få vara så nära litteraturen. Träffa alla låntagare.

Favoritböcker: Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg och No och jag av Delphine de Vigan.

Om bibliotekarier

Antal: 5 900, 79 procent kvinnor och 21 procent män. Hur många av dem som är barnbibliotekarier är svårt att säga eftersom det beror på hur folkbiblioteken varje år prioriterar sina resurser.

Lön: Medianlön 28 400.

Utbildning: Treårig utbildning till bibliotekarie (biblioteks- och informationsvetenskap) bedrivs i Lund, Växjö, Borås, Uppsala och Umeå.

Framtid: Fackförbundet DIK anser att behovet av bibliotekarier på sikt kommer att öka och ser ett akut behov av bibliotekarier i skolan. SCB anser att det finns en balans mellan utbud och efterfrågan.

Fack: 4 800 yrkesverksamma bibliotekarier är medlemmar i DIK. Det finns också medlemmar i Vision.

Källor: DIK och SCB