I valdistriktet ”Spånga 22 – Rinkebysvängen öster” röstade bara 48 procent av väljarna i riksdagsvalet, vilket är det absolut lägsta valdeltagandet i Stockholmsförorten Rinkeby.

– Det är ett område med före detta studentbostäder, där det numera bor väldigt många nyinflyttade flyktingar, förklarar Håkan Serdén, utredare på stadsdelsförvaltningen.

I kommunvalet var valdeltagandet här drygt 40 procent, vilket är lägst i hela Stockholm.

I samma distrikt fick S över 70 procent av rösterna och de rödgröna tillsammans nästan 90 procent. De fyra allianspartierna fick sex procent sammanlagt. Inte heller Gudrun Schyman och hennes partikamrater har någon anledning att glädjas åt siffrorna, för här hamnade stödet för FI under två procent.

Även i Rosengård i Malmö finns ett valdistrikt där färre än hälften av väljarna använde sin röst. Också här får de rödgröna mer än tre fjärdedelar av rösterna. Och stödet för FI hamnar något över nollstrecket.

”Gårdsten – västra” heter valdistriktet med lägsta valdeltagande i invandrartäta Angered i Göteborg. Även här valde nästan hälften av väljarna bort valet. Och även här blev de rödgröna partierna valets största vinnare – och förlorare.

 

Klicka för större bild

 

Läs också: