Klicka för större bild

Om LO-medlemmar var de enda som hade rösträtt skulle ­Socialdemokraterna ha egen majoritet. Sverigedemokraterna skulle vara näst störst i riksdagen och Moderaterna ensamt alliansparti.

LO-förbundens medlemmar röstar betydligt mer rött än folket i allmänhet. Enligt SVT:s valundersökning, Valu, fick Socialdemokraterna 51 procent av rösterna i gruppen. Moderaterna backade rejält från 16 till 10 procent och de övriga tre allianspartierna skulle inte ens komma in i riksdagen om LO-förbundens medlemmar fått avgöra. De hamnar alla under fyraprocentsspärren, vilket förvånar LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

– Det är klart att man skulle kunna önska vissa begränsningar i rösträtten, skojar han när han ser resultatet. kptcitat

Även om Socialdemokraterna får egen majoritet av LO-väljarna är stödet på samma rekordlåga nivå som förra riksdagsvalet, och det trots att LO har storsatsat i valrörelsen. Med 225 000 telefonsamtal, tusentals arbetsplatsbesök och populära kampanjfilmer på nätet försökte LO nå sitt mål att få 60 procent av förbundens medlemmar att rösta på S.

– Det var ett jättehögt mål, men det är klart att jag gärna sett att S hade fått ett par procent till. Det hade gjort det enklare att regera, men med de förutsättningar vi haft med Fi som nytt parti och Sd på frammarsch har vi fajtats bra. Vi har nog gjort en av de bästa fackliga valrörelserna på senare år, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Enligt honom har LO och S lyckats väl i sin beskrivning av ett borgerligt samhälle med ökade orättvisor och klassklyftor, vilket skadade allianspartierna. S och LO har dock varit sämre med att nå ut med sin egen politik.

hinnforscitatJonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, delar den analysen. Han säger att Alliansen haft initiativet sedan 2006, framför allt i jobbfrågan, men att partierna inte har motsvarat förhoppningarna. Socialdemokraterna har haft svårt att leverera tydliga alternativ och nya förslag. Partiet har uppfattats som vagt, även i kärnfrågor som välfärdsstat och arbetsrätt.

– S har varit lite passiva. De har inte riktigt vågat eller kunnat sätta ner foten, till exempel när det gäller jobbskatteavdragen, säger han.

Jonas Hinnfors tror att S hade tjänat på att säga nej, i alla fall till de senare jobbskatteavdragen, för att få mer pengar till välfärdsreformer som vanligen attraherar LO-väljarna. Partiet har också haft en svår balansgång när det gäller arbetskraftsinvandringen.

Det finns en oro hos många LO-medlemmar för att utländsk arbetskraft ska pressa ner lönerna och skapa arbetslöshet. Det har Sverigedemokraterna fångat upp och det har skapat problem för S.

– Om S skulle sätt hårt tryck i den här frågan hamnar partiet på samma sida som Sverigedemokraterna. Det är ett svårt läge.historisktstodtills

Att de stora ideologiska skillnaderna mellan riksdagspartierna tonats ner i debatten gynnar också Sverigedemokraterna, som är det näst populäraste partiet för LO-väljarna. Partiet framstår då som ett tydligt alternativ till de andra, som upplevs som allt mer lika varandra.

Enligt Valu fick SD 11 procent av LO-rösterna, men siffran är några procentenheter för låg, enligt forskarna bakom undersökningen, som konstaterat att SD-väljare inte svarar på den frivilliga enkäten lika ofta som andra.

Att Sverigedemokraterna gått så starkt framåt ser Karl-Petter Thorwaldsson som ett misslyckande.

– Det är ett parti som står för helt andra värderingar än våra.  Sverige­demokraterna för verkligen inte en enda positiv sak med sig. Det finns ingenting de bidrar med i samhället. De sår in hat, de sår in misstänksamhet och de slår in kilar mellan människor.

Han konstaterar att många av LO-medlemmarna har invandrarbakgrund och att många känner sig både rädda och otrygga efter SD:s framgång.

– De är oroliga över att Sverige som varit ett förebildsland nu börjar bli ett halvskabbigt och halvbrunt land.

Karl-Petter Thorwaldsson betonar att LO kommer att fortsätta sitt arbete för allas lika värde och för att motarbeta Sverigedemokraterna, trots att partiet har starkt stöd bland förbundens medlemmar.

– Så länge jag lever lägger jag inte av med den kampen. Då lägger jag hellre av helt, säger han.

 

Läs också:

10 röster om valet

S och MP inte LO-folkets drömregering