Svenska skolan i Berlin säger upp fackliga.

 

Svenska kyrkans skola i Berlin sa upp all personal för att spara pengar. Sedan återanställdas alla utom de två fackliga som protesterat.

– Det känns för jävligt, säger en av dem som blev av med jobbet.

Svenska skolan i Berlin tappar elever. I våras ville arbetsgivaren sänka personalens löner, vilket Arbetet skrivit om tidigare. I juni protesterade flera lärare mot ett förslag om lönesänkningar. Två dagar senare kom beskedet från arbetsgivaren – ni är uppsagda.

Genom att säga upp alla och sedan återanställa personalen kunde Svenska kyrkans skola ändra villkoren i anställningskontrakten och på så vis spara pengar.

Men då höstterminen drog igång igen stod det klart personalen återanställts utom de två som var med i tyska syndikalistfacket FAU.

– Skolan sparkade oss två och vi blev ersatta med ny personal, säger Linus Kolberg som är en av dem som förlorade jobbet.

Förra terminen jobbade han med skolans fritidsverksamhet men någon förklaring till varför han inte återanställts har han inte fått.

– Jag kan inte se det på annat sätt än att anledningen är att vi jobbat fackligt och varit kritiska. De skickar en signal om att fackliga organisationer inte är önskvärda på skolan, säger Linus Kolberg.

I går, onsdag, protesterade ett femtiotal från FAU utanför skolan i Berlin. Facket uppger även att de lämnat in en stämning till tyska arbetsdomstolen.

Skolans rektor, Eva Gripenstad, vill inte kommentera uppsägningarna.

– Det är en arbetsgivarfråga och jag är bara anställd, säger hon.

Ann-Katrin Bosbasch, vikarierande kyrkoherde på Svenska kyrkans församling i Berlin, förnekar att de uteblivna återanställningarna har att göra med protester eller facklig organisering.

– Ingen har sagts upp på grund av sitt fackliga engagemang. Skälet till att all pedagogisk personal sades upp är, som vi tidigare sagt, enbart ekonomiska. Vi beklagar att vi inte kan återanställa alla, men så ser den ekonomiska verkligheten ut, säger hon.

Svenska skolan i Berlin bedrivs i form av ett allmännyttigt bolag vars huvudman är kyrkorådet vid Svenska Kyrkan i Berlin, Tyskland. I våras sa skolan upp de åtta i personalen. Inför höstterminen återanställdes sex samtidigt som ny personal kom till skolan.