LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tycker att de borgerliga partiernas valmanifest präglas av uppgivenhet och att det i huvudsak innehåller gammal skåpmat och mer av sådant som inte fungerat.

karlpetter– Men det finns två saker som är bra. Det är bra att Alliansen har anammat Socialdemokraternas förslag om tioårig grundskola. Det har LO-medlemmarnas barn nytta av. Dessutom är det bra att de borgerliga partierna nu också vill bygga höghastighetståg mellan storstäderna, säger LO:s ordförande.

Han är inte särskilt imponerad av att Alliansen i sitt manifest hoppas på ytterligare 300 000 nya bostäder. Det är inte tillräckligt. Det behövs en mycket större satsning, tycker Karl-Petter Thorwaldsson.

Och det är framför allt arbetslösheten som är det stora problemet som Alliansen inte lyckas klara, enligt Karl-Petter Thorwaldsson. Han säger att långtidsarbetslösheten tredubblats under Alliansens regeringsår och att alltfler unga fastnar i arbetslösheten. För att råda bot på detta har Alliansen inget användbart att komma med. Och han tycker att det är särskilt anmärkningsvärt att regeringspartierna inte för fram något om en höjning av a-kassan – trots att det är 12 år sedan den senast höjdes.

– Det är en rent arbetarfientlig politik. Det är hög tid att välja något annat.

Han tycker att det är viktigt att satsa på jobben. Han tycker Stefan Löfvens förslag om jobb för unga är bra. Det presenterades i fredags och kostar 6 miljarder kronor. Det innebär 50 000 nya jobb, praktikplatser och utbildningsplatser för dem under 25 år.

LO:s ordförande gillar också att Socialdemokraterna vill lägga tio miljarder på infrastruktursatsningar.

– Det är rätt väg. Vi ska investera oss ur krisen.

 

Läs också:

Bostäder och jobb i alliansens valmanifest