Målandet är en väg till lugn för Maria Morris Nilsson, här med en av besökarna på hennes konstutställning. Att ha förstående kolleger och fasta rutiner på jobbet är också viktigt för att hon ska kunna hantera sin diagnos. Foto: Anders Wiklund

Psykisk ohälsa är den vanligaste sjukskrivningsorsaken. Men finns det utrymme för oss på arbetsplatsen om vi behöver något som faller lite utanför ramarna? Maria Morris Nilsson har chefer och kollegor som förstår att hennes sjukdom ibland kräver vila. Hasse hade inte samma tur på jobbet som renhållningsarbetare.

Första gången hon skrev på Facebook att hon har bipolär sjukdom var det ett stort steg att ta. I dag skäms Maria Morris Nilsson inte längre för sin sjukdom.

Från den lilla ateljén, inredd i det som från början var ett förråd bredvid lägenheten, ser Maria Morris Nilsson Mälaren. I hamnen ligger hennes och sambons båt. Det är också många blåa färger i de tavlor som hon snart ska ställa ut på ett galleri i Gamla stan.

psykiskohalsamariamorrisnilssonliten– Skulle jag hoppa över målningen och skrivandet skulle jag inte må bra. Det ger mig lugn, säger hon.

Det var längesedan nu som Maria Morris behövde läggas in på sjukhus eller sjukskriva sig en längre period från heltidsjobbet som barnskötare och hantverkspedagog.

När känslosvängningar kommer, som hänger ihop med att hon har bipolär sjukdom, kan det räcka med en eller två veckors sjukskrivning.

– Självklart mår jag dåligt när jag tänker på kollegorna som får extra mycket att göra. Men det underlättar att jag varit öppen med min sjukdom så de kan ha förståelse.

På förskolan finns en bra struktur och planering som ger lugna fasta rutiner. Det blir inte stressigt och det är bra för Maria. I höst har hon varit åtta år på samma ställe.

– Jag älskar mitt arbete med barnen, att få med alla när jag läser sagor, sjunger och arbetar skapande.

Hon säger att hon alltid haft väldig tur med arbetsgivare och arbetskamrater. Kanske för att hon är öppen, positiv och snäll och alltid bett om hjälp när hon behövt. Hon har berättat lite i taget om sin sjukdom på jobbet och mötts av förståelse.

När Maria var 20 fick hon för första gången en psykos. Vid 22 års ålder fick hon diagnosen.

– Länge var det väldigt skamfyllt för mig. Men jag vill inte vara utan mina erfarenheter, de har format mig till den jag är i dag. Jag har accepterat det.

Hon råder andra att vara öppna om psykisk ohälsa, men samtidigt försiktiga och värna om sin privata sfär. Det är två år sedan hon själv gick ut och berättade offentligt.

– Det var ett stort steg att ta första gången jag skrev på Facebook att jag har bipolär sjukdom. Men jag skäms inte längre. Jag har ett bra liv, jag är mamma till en 23-åring, jag har sambo och jobb.

Sömn och motion är extra viktigt för att Maria ska vara frisk.

– En annan stor del i att jag mår bra är att jag lärt mig vara tacksam över de små tingen i vardagen.

 

Läs också:

Hasse: Det finns något bra i att inte bara ånga på

Hjärnkolls utbildare: Medarbetarsamtal är överskattade

Vanligare än chefen tror

Psykisk ohälsa är allt från psykisk sjukdom till psykiska besvär som påverkar vardagen och gör att vi mår dåligt. Exempel: schizofreni, bipolär sjukdom, tvångssyndrom, ätstörningar och beroendeproblematik. 3 av 4 har erfarenhet av psykisk ohälsa, egen eller som närstående.

7 av 10 chefer underskattar den psykiska ohälsan.

Psykisk ohälsa är den vanligaste sjukskrivnings­orsaken. Ändå saknar varannan arbetsplats förebyggande arbete för att främja psykisk hälsa.

Varannan arbetsplats saknar skriftliga rutiner för hur cheferna ska agera när en medarbetare får problem med sin psykiska hälsa.