Lönerna till Nevs anställda är försenade. IF Metall oroas över signalen företaget sänder ut, men har fortsatt förtroende för att allt ska ordna sig.

Det är nu inte bara leverantörerna som får vänta på pengar från Saabtillverkaren Nevs. I går meddelade företaget att de anställda inte kommer att få sina löner i tid den här månaden.

– Vi har meddelat personalen i dag att löneutbetalningen inte kommer att bli den 25 utan senast den 5 september, säger Nevs kommunikationschef Mikael Östlund till Sveriges Radio P4 Väst.

Att även medarbetarna drabbas av Nevs brist på pengar är inte vad facket hade väntat sig, eftersom företaget siktat framåt och nu är redo att visa upp sin nya elbil.

– Den här signalen är inte den bästa uppföljaren till att den nya elbilen förhandsvisas i Trollhättan den här veckan, säger Leif Håkansson, ombudsman på IF Metall Norra Älvsborg, i en kommentar på avdelningens hemsida. Vi hade förväntat oss något helt annat.

Samtidigt vill han poängtera att facket har fortsatt förtroende för Nevs.

– Vi är övertygade om att de har förutsättningar att ta sig ur den här situationen och att de kommer att fullfölja sina planer. Det finns så starka intressen bakom företaget och det finns så god potential i elbilsprojektet, att det skulle förvåna mig mycket om Nevs inte fullföljer, säger han.

Facket har nu också full beredskap att ta kontakt med banker som kan hjälpa medlemmarna med nödlån om det skulle behövas i väntan på lönen.

Att lönerna blir försenade beror enligt Nevs på en sen överföring från huvudägaren. Varför pengarna blivit försenade kan dock Mikael Östlund inte svara på.

– Den enda information jag har är att de kommer för sent, säger han till P4 Väst.