Statlig lönegaranti på sammanlagt 10 miljoner har beviljats till 343 anställda på den krisdrabbade gruvkoncernen Northland Resources, enligt ett beslut från konkursförvaltaren. På länsstyrelsen räknar man med att betala ut alla pengar på fredagen, rapporterar SVT Nordnytt.

Northlands rekonstruktion beviljades tidigare i juli och bolaget har sedan dess meddelat att 50 anställda får gå och att personal kommer att flyttas från Luleå till Pajala, där Northland driver en järnmalmsgruva.

Northland genomgick en rekonstruktion redan i fjol, då bolaget efter en djup kris räddades undan konkurs av kapitaltillskott och lån från bland andra Folksam, Peab, Metso och riskkapitalbolaget Norrskenet (med statliga LKAB som delägare).

Den nya krisen, under vilken Northland har flaggat för lägre produktion och neddragningar, har förvärrats av låga järnmalmspriser.