De anställda på Scanias bemanningsbolag Randstad fick inte ut någon bonus. Nu stämmer IF Metall företaget på nästan 15 miljoner kronor.

Facket ser det som ett sätt att dumpa lönerna men Randstads vd Jeroen Tiel vill inte bemöta den kritiken.

– Det enda jag kan säga är att vi förhandlat och att vi är oense om hur kollektivavtalet ska tolkas, säger han till Arbetet.

Anna Gustavsson på IF Metalls förhandlingsavdelning kallar de uteblivna bonusarna för ett sätt att dumpa lönerna.

På lastbilsjätten Scania i Södertälje finns ett bonusprogram för de anställda men arbetare som hyrs in från Randstad omfattats inte av detta.

– Vi anser att de också har rätt till bonus. Bemanningsavtalet bygger på att det ska vara likvärdiga villkor. Här är det en skillnad på flera tusen kronor i månaden mellan Scaniaanställda och bemanningsanställda, säger Anna Gustavsson.

För arbetarna uppgår den uteblivna bonusen till allt från ett par hundralappar till 30 000 kronor, beroende på hur mycket var och en har jobbat. Stämningen avser drygt 600 personer som jobbat mellan april 2013 och mars 2014. Men eftersom antalet bemanningsanställda ökats och en uppgörelse får konsekvenser även för dem berörs nästan 1000 personer.

IF Metall kräver att företaget betalar 5,6 miljoner till medlemmarna som jobbar för företaget samt 7,4 miljoner i skadestånd som ska gå till facket.