Thomas Piketty är den hetaste stjärnan i Almedalen i år. Foto: Janerik Henriksson

 

Den franske ekonomen Thomas Pikettys medverkan på ett LO-seminarium under måndagskvällen, och på Socialdemokraternas ekonomisk-politiska seminarium i morgon, tisdag är den mest omtalade händelsen under årets Almedalsvecka – även om rätt få har läst hans bok ”Capital in the 21st century”, som mynnar ut i slutsatsen att förmögenhetsklyftorna tenderar att växa om inte politiska motmedel sätts in.  Arbetet frågar några politiker och ekonomer vilka politiska slutsatser de drar av Pikettys forskning för svensk del.

 

PatrickPatrik Björck, riksdagsledamot (S) och ledamot av riksdagens arbetsmarknadsutskott:

– Jag har inte läst boken. Men för egen del visste jag redan att jag var socialdemokrat.

– Balansen mellan arbete och kapital har förändrats till arbetets nackdel. Socialdemokraterna lyckades från 1930-talet till 1980-talet balansera de krafter som drar isär samhället med reformer som stärkte arbetstagarna. När sedan den globaliserade ekonomin trängde in har nationella beslut kommit att betyda mindre. Det var svårare för Carlsson och Feldt att hävda en svensk syn på jämlikhet än det var för Erlander och Sträng.

– Nya verktyg behövs för att hålla efter kapitalet. De första att ta till, även om de inte är perfekta, är EU-samarbetet och det europafackliga samarbetet.

 

AllanAllan Larsson, tidigare finansminister (S), på väg till LO:s seminarium med Piketty:

– Han har själv dragit slutsatser. Läs boken, det kan jag rekommendera. Det är 700 välskrivna sidor. Det räcker att läsa inledningen, kapitel fyra och så slutsatserna. Själv deltar jag inte längre i debatten.

 

 

 

 

 

StefanStefan Carlén, förbundsekonom, Handels:

– Jag har börjat läsa Piketty, jag har kommit så här långt (måttar en centimeter med tummen och pekfingret).

– Grundtesen är att avkastningen på kapital ökar snabbare än den ekonomiska tillväxten i samhället. Det är ett problem, det skapar inkomst- och förmögenhetsklyftor. Piketty säger själv att man bör se på kapitalbeskattningen. Det behövs ett brett åtgärdspaket. Socialdemokraterna har släppt förmögenhetsskatten, arvsskatten, fastighetsskatten…

Bör de tänka om?

– Ja man behöver se på de instrumenten igen. De växande förmögenheterna är problematiska, för det är ett kapital som inte är produktivt. Hus, båtar …

 

Dan-ADan Andersson, tidigare chefsekonom vid LO:

– Jag skrev om Piketty för två-tre år sedan i en bok som heter ”Den nya kapitalismen och politikens möjligheter”. Min slutsats är att förmögenhetskoncentrationen är en utmaning mot demokratin. De väldigt rika styr och ställer, de kan inte låta bli. Bill Gates verkar kanske vara en juste kille som sysslar med välgörenhet – men han lägger sig i politiken, till exempel skolpolitiken i USA. Det är väldigt obehagligt.

 

 

Fakta

KÄND FÖR TEGELSTEN OM KLYFTOR

• Thomas Piketty är professor i ekonomi vid Paris School of Economics.

• Han 43 år gammal och bosatt i Paris.

• Piketty har skrivit tiotalet böcker, senast bästsäljaren "Kapitalet under det 21:a århundradet".

• Boken, en riktig tegelsten, har skapat debatt om inkomstklyftor och koncentration av rikedomar till en liten del av jordens invånare.

• Financial Times har funnit brister i hans datainsamling men de flesta ekonomer respekterar Pikettys kartläggning av den historiska utvecklingen av förmögenhetskoncentration och inkomstfördelning.

• Däremot går åsikterna isär gällande hans lösningar, exempelvis global förmögenhetsskatt. Piketty erkänner också själv att han är bättre på historia än framtid.

Piketty medverkar på seminarier i regi av LO och Socialdemokraterna under Almedalsveckan i Visby. (Fakta/TT)