Foto: Thomas Olsson

I en av salarna på utställningen Highlights, Kända och okända från Nationalmuseum hänger en ”Abakan” från 1969 av Magdalena Abakanowicz (född 1930). Ett konstverk som inte visats sedan början av 1970-talet men som nu visar på vikten av att ständigt ompröva konsthistorien samt fråga sig både vad som visas och vad som inte visas på våra museer och konstinstitutioner.

För här ser vi ett visuellt såväl som konceptuellt starkt textilt verk av den polska konstnären Magdalena Abakanowicz som verkligen kliver fram och hävdar sin plats i rummet. Ett textilt verk som både bejakar materialet och tekniken samtidigt som det när det utfördes bröt mot många av normerna för hur vävnader skulle se ut. Det delvis grova och råa i uttrycket kommer sig delvis av att en del av materialet i vävnaden består av gamla rep och trossar som återvunnits och färgats.  Att motivet på den textila skulpturen sedan är en monumental vagina gör inte heller hennes val att använda material från en hamn mindre laddat.

Samtidigt har kanske den textila tekniken bidragit till att just det här verket ändå hamnat i skuggan trots att Magdalena Abakanowicz visats i stora separatutställningar på Malmö Konsthall och på Kulturhuset i Stockholm efter att Nationalmuseum köpte in sin rödorange ”Abakan” 1971.

Vilket verk som nästa gång kommer att kasta ett nytt ljus över en samling är som tur var svårt att förutse. Men då gäller det också att kritiken är lyhörd för att kunna bidra till den ständigt förändliga konsthistorien som jag hoppas vi aldrig tror oss vara klara med.

Thomas Olsson

Läs mer om fler omtolkande utställningar!

Utställning

Highlights, Kända och okända från Nationalmuseum

Plats: Nationalmuseum, Konstakademien
Pågår: t o m 31 augusti.
Fler aktuella omläsningar av konsthistorien

I Malmö samarbetar Moderna museet Malmö och Malmö konstmuseum kring fyra utställningar.
Tre separatutställningar på Moderna museet (t o m 24 augusti):
Tora Vega Holmström: Jag längtar till överallt i världen
Ursula Mayer: Till allt som jag kan bli
Picasso: Från Arkadiens sorglöshet till målad exorcism

En egen röst – om kvinnors kamp för rösträtt och mänskligt utrymme på Malmö konstmuseum (t o m 7 september) har som utgångspunkt den debatt som fördes för 100 år sedan fram till den som förs just nu.

På Tensta Konsthall presenteras i den lilla utställningen META och regina: Två tidskrifter i systerskap (t o m 28 september) arkivmaterial från två olika konst- och tidskriftsprojekt som curatorn Ute Meta Bauer respektive konstnären Regina Möller drev under 1990-talet. En utställning som påminner om hur feministiska strategier kunde se ut genom att lyfta fram material som inte alltid uppmärksammas eller visas på konsthallar.