Förlorat pekfinger – 7 procents invaliditet. Ingen hörsel på ett öra – 15 procent. Blind på ett öga – 14 procent. 

Jag läser en faktaruta i Afa Försäkrings rapport om allvarliga arbetsskador och lång sjukfrånvaro. Ovanstående är bedömningar av skadors effekt för en människa.

Siffrorna är iskalla. Kanske måste de vara det. Grunderna för ersättning måste vara konsekventa och rättvisa.

Det framgår inte om det är skillnad på höger eller vänster pekfinger, beroende på om man är vänster- eller högerhänt. Funderar på om inte mitt högra pekfinger är viktigare än det vänstra.

Vad händer en som förlorat synen på ett öga (14 procent) och fem år senare drabbas av en sjukdom som tar synen på det andra ögat? Blir det omtag då och en ny invaliditetsgrad?

Johanna Wreder har i veckans nummer pratat med Mattias Lindeberg. När han var praktikant krossades hans fingrar och hans yrkesdröm av en klämolycka.

Fyra fingrar knäcktes, ett för gott. Ett år senare är Mattias fortfarande sjukskriven och planerna på att jobba utomhus (handen klarar inte kyla) är lagda åt sidan. 21-åringen tvingas tänka om.

19 personer om dagen skadas i arbetet så att de får bestående men. Det skulle kunna undvikas med förebyggande arbete, utbildning av skyddsombud och krav på arbetsgivare.

Javisst ja, Alliansregeringen har ju valt att konsekvent rusta ned arbetsmiljöarbetet.

Förväntningarna är stora och rimliga på Socialdemokraterna att de ska satsa på att skapa ett vettigt och anständigt arbetsliv.
19 människor varje dag är helt oacceptabelt för ett modernt samhälle.

Att hörseln behöver skydd mot höga ljud har varit känt länge. Skydden utvecklas ständigt. Den här veckan testar Arbetet hörselskydd som också ger avkoppling med musik eller radio.

Jag är väl gammaldags – men jag hoppas att ljudet i de där hörlurarna inte går att vräka på hur mycket som helst?

Har mer än en god vän som drabbats av bestående tinnitus på grund av alltför passionerat intresse för hårdrock. Lugna favoriter kanske är att rekommendera?

 

… en röst mot de bruna krafterna i EU

Rösta på söndag! Inte bara för rött. Utan också mot brunfärgade partier i Europas parlament.