I en del jobb kan arbetsmiljön förbättras med lurar i öronen. I andra yrken är hörlurarna ett nödvändigt arbetsredskap. Arbetet testar brusreducerande hörlurar som skyddar både öronen och välbefinnandet.

Även en relativt låg ljudnivå kan ha en negativ inverkan på kroppen. Andras tal, musik, barnskrik, trafikbuller, ventilationsljud, ringande telefoner och buller från kontorsmaskiner kan ge förhöjt blodtryck och ha skadliga effekter på koncentration, sömn och kognitiv prestation.

Ett tips för att sortera bort oönskat ljud är att använda brusreducerande hörlurar. De har en särskild teknik som togs fram för militärer och piloter men har med tiden utvecklats även för musikhörlurar.

Den aktiva brusreduceringen fångar upp det lågfrekventa bruset och sänder ut ett ”motljud” på samma frekvens som det omgivande bruset. Detta gör att vi fortfarande hör brandlarmet eller speakerrösten ombord på flygplanet men slipper övrigt oljud.

De testade hörlurarna är av utanpåliggande typ, det vill säga de ligger mot ytterörat. Värt att nämna är att den brusreducerande funktionen kostar något mer än ett par vanliga hörlurar och vårt prisspann är 500 till 1 600 kronor.

Gemensamt för hörlurarna är att ljudet blir både bättre och starkare när den brusreducerande funktionen är aktiverad. Vid kraftig blåst fungerar dock funktionen inte alls.

Sonys hörlurar utklassar samtliga kandidater vad gäller kvalitet, ljudbild, funktioner, passform och går dessutom att använda helt trådlöst via Bluetooth. Volymknapp och svarsknapp för inkommande samtal är fäst på hörluren. Ljudbilden är varm, balanserad och behaglig, trots flera timmars lyssnande känner vi oss inte trötta.

Både Sony och Andersson har inbyggd mikrofon och går att använda som headset till mobiltelefonen. Sennheisers hörlur är något mindre än övriga hörlurar i testet men levererar trots det hög kvalitet och ett riktigt rent ljud även om vi hade önskat att det var starkare.

För den som föredrar musik med tung bas är Andersson ett prisvärt och givet alternativ med aktiv basförstärkning. Dessa lurar är väldigt stora och klumpiga men däremot de billigaste i testet.

Vi konstaterar att priset inte alltid står i paritet med kvaliteten och att även om lurarna kan ha en effektiv brusreducerande funktion är själva ljudåtergivningen inte alltid den bästa. Det är som vanligt – man får det man betalar för, undantaget JVC:s hörlurar som har problem med basen.

Julia Brzezinska/Wiseguide

När har du hörlurar på jobbet? Varför?

Rickard HedforsRickard Hedfors, 18, nybliven svensk mästare i trädgårdsanläggning, Himelstalundsgymnasiet i Norrköping:

– Typ hela tiden, jag har nya lurar och lyssnar på musik eller pratar i telefon med dem. Det blir mest housemusik som Avicii och liknande. Musiken är bra när man är stressad och behöver slappna av.

Måns LorichsMåns Lorichs, 24 år, brevbärare på Citymail i Stockholm:

– Då och då, mest när jag delar ut. I sorteringen pratar jag med kollegorna. Jag lyssnar på en massa olika musik, det är avslappning. Och ibland lyssnar jag på ljudböcker, då blir det science­ fiction. Det är skönt att tänka på något annat än jobbet.

 

Ida-Maja JensanderIda-Maja Jensander, 34, materialhanterare på Volvo lastvagnar i Göteborg:

– I trucken eller när jag har något annat ensamt jobb, som kitting – när man lägger ner material i vagnar. Då kan det bli långsamt och enformigt utan musik. För säkerhetens skull får vi bara ha en hörlur när vi kör truck.

Katarina ThollanderKatarina Thollander, 50, lärare på Mälardalens tekniska gymnasium i Södertälje:

– När jag planerar lektioner, rättar skrivningar och behöver avskärma mig. P1 om jag gör rutinjobb. Något stämningsskapande som Cornelis om jag bedömer elevtexter. Och Gogol Bordellos stökiga gypsypunk om jag inte vill bli störd.

Johanna WickmanJohanna Wickman, 33, lokalvårdare på Städab i Uppsala:

– Alltid, nej förresten, inte när jag städar bland människor i kontorslandskap. Men när det är trappstädning och sådant lyssnar jag på lokalradion. Då blir man gladare, för det kan bli så väldigt ensamt annars.

 

Enkät: Lena Blomquist

• Ladda hem testet som pdf