En majoritet röstade för att australiensiskan Sharan Burrow ska fortsätta som generalsekreterare för Internationella fackliga samorganisationen (IFS). Hennes roll som ledare för världsfacket är dock kritiserad. Inte minst på huvudkontoret i Bryssel där personalen är missnöjda med hennes ”hårda” ledarstil.

– Folk är rädda. De fruktar att bli av med sina jobb. Det gör ont att organisera sig fackligt i facket, säger en av de anställda på IFS huvudkontor i Bryssel som vill vara anonym.

Hen säger att stämningen är så dålig att det påverkar arbetet mycket.

– Igår tyckte jag att det var en bra man som berättade om vad som pågår hos oss nu.

Hen syftar på amerikanen Jim Baker som kandiderade, men förlorade, posten som ny generalsekreterare. Två fack från Benin hade nominerat Jim Baker som är anställd av världsfacket IFS för att bland annat samordna de globala fackens arbete.

Sharan Burrow säger att den som kommer till hennes kontor i Bryssel kan se att de har roligt på jobbet. Sen tillägger hon att hon känner till att det finns kritik.

– Jag vet att en del blir upprörda. Många män blir det. Men det är människor som sitter tillbakalutade i en fackföreningsrörelse som krymper.

– Jag gör nog folk upprörda eftersom jag genomför stora förändringar och gör det snabbt. Om jag har skadat en annan människa personligen ber jag oreserverat om ursäkt men jag ber inte om ursäkt för att jag genomför förändringar.

Under IFS kongress fick hon 87 procent av rösterna. Fack med sammanlagt 98 miljoner medlemmar röstade för att Sharan Burrow skulle fortsätta som generalsekreterare medan motkandidaten amerikanen Jim Baker fick stöd från fack med 15 miljoner medlemmar.

Som nyvald generalsekreterare vill hon prioritera tre områden de kommande fyra åren. Dessa är:

1) Sätta stopp för slavarbete.

2) Minska arbetslösheten och inkomstskillnaderna.

3) Klimatfrågan. Bidra till att avvärja det globala miljöhotet.

– Det finns inga jobb på en död planet, säger hon och vill se en grundläggande förändring av världens arbetsmarknad och se till att koldioxidutsläppen minskar.

Då världens ledare träffades på klimatmötet i Köpenhamn 2009 ordnade världsfacket IFS en alternativ kongress för att påverka. De ville baka in en uppgörelse om sociala villkor i miljöfrågan. Enligt deras sätt att se det på förutsätter en omställning till en grön ekonomi en strukturomvandling. För att genomföra den måste de som blir av med jobben erbjudas alternativ.

Politikerna reste dock hem utan att någon miljöuppgörelse gjordes och facket tystnade.

– De borde ha blivit protester i Sydney, San Fransisco eller Durban och andra städer. Det borde det ha varit. Vi måste mobilisera innan klimatförhandlingarna i Paris för att se till att regeringarna når en överenskommelse, säger hon.

Fakta

Internationella fackliga samorganisationen

I världsfacket IFS ingår 325 fackliga organisationer som organiserar 176 miljoner medlemmar i 161 länder. Denna vecka har de kongress i Berlin. Sharan Burrow kommer från Australien där hon tidigare arbetade som lärare. Hon valdes till generalsekreterare för fyra år sedan då hon efterträdde britten Guy Ryder som numera är FN-organet ILO:s generaldirektör.