CarmenMariaVega_1422Carmen Maria Vega, också namn på hennes band, föddes i Guatemala, adopterades och kom till Frankrike när hon var nio månader. Växte upp i Lyon, gick på teater- och musikskolor, hörde jazz och chanson, träffade Max Lavegie, som blev gitarrist i bandet, och började sjunga – likt en ny Edith Piaf, återfödd som punkare! I Frankrike har sången och musiken kallats ”gipsy jazz”. Nja, både sångerskan och bandet är mer än så. Inte minst på Fais-moi mal, Boris! – nya minialbumet – där Carmen Maria Vega liksom lyssnat med stetoskop på fransk chanson-tradition. Skivtiteln syftar på att inledande ”Fais-moi mal, Johnny”, liksom samtliga låtar, skrevs av Boris Vian. Tvärtemot vad myten säger – en mycket fransk vissång – har chanson ofta sugit till sig influenser som en svamp. T ex när Vian omvandlade amerikansk jazz och 50-talsrock till franska visor. Carmen Maria Vega plussar på med tuffare rock, punk, reggae- och latinrytmer. Så att chanson blir – eller snarare förblir – fransk multi-kulti.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Fais-moi mal, Boris!

Artist: Carmen Maria Vega
Skivmärke: Capitol France

Albumet Fais-moi mal, Boris! med Carmen Maria Vega finns på Spotify.

Missa inte heller tidigare utgivningar med Carmen Maria Vega. T ex det titellösa debutalbumet från 2009. Och jo, då kunde musiken beskrivas som “gipsy jazz”. Finns på Spotify.

On s'en fout (2012) blev titeln på Carmen Maria Vegas ännu mer personliga uppföljare till debuten. Också på Spotify.

På YouTube kan man se och höra en musikvideo (sång, musik och intervju) som gjordes med anledning av releaseturnén för albumet Fais-moi mal, Boris!.
Och här – också på YouTube – kan man se och höra Carmen Maria Vega köra titelspåret från nya albumet live på scen.

På Daily Motion kan man se och höra ett akustiskt live-framförande – sång till två gitarrer – av ”L'âme slave”, en annan Boris Vian-komposition från nya albumet.

”Le déserteur” – skriven av Boris Vian och i Sverige mest känd som ”Jag står här på ett torg” med Lars Forssells svenska text – finns tyvärr inte med på albumet Fais-moi mal, Boris!. Men på YouTube kan man se och höra en live-inspelning där Carmen Maria Vega framför låten på scen.

Skrolla vidare själv på YouTube, där finns många fler live-inspelningar med Carmina Maria Vega. Som ett stilla dramatiskt framförande av låten ”Le soldat” från albumet On s'en feut.

För den som läser engelska bättre än franska kan jag rekommendera den här presentationen av/intervjun med sångerskan Carmen Maria Vega.

Boris Vian är alldeles för okänd i Sverige. För att försöka bättra på något satte jag ihop en spellista på Spotify med både hans egna inspelningar och tidigare tolkningar. Spellistan inleds med de låtar som finns på albumet Fais-moi mal, Boris! med Carmen Maria Vega – och fortsätter med fler Boris Vian-låtar i egna och andras tolkningar…