– Vi använder produkter som inte är så hälsovänliga, så jag måste använda skyddsutrustning. Och så tränar jag för att hålla mig stark och orka med jobbet, berättar Frida Gustafsson.

 

Frida Gustafsson, 21, är tillbaka på jobbet som billackerare i Haninge söder om Stockholm efter segern i yrkes-SM. I fredags kväll åkte hon direkt från Arlanda och planet från Umeå till firandet med arbetskamraterna.

– Det var riktigt kul.

Om drygt ett år åker hon till Brasilien. Där ska hon representera Sverige i yrkes-VM.

– Jag hoppas att jag hinner se lite av landet också, berättar hon.

Hon gick ut från Haraldsbogymnasiet i Falun för två år sedan. Skolan har producerat många vinnare. Så sent som 2012 vann Emelie Dammare och följde upp med silver på yrkes-VM.

– Lärarna är otroligt motiverade och ser till att eleverna verkligen kan sin sak när de går ut, säger Frida Gustafsson.

Hon gick ut från gymnasiet för två år sedan och flyttade till Stockholm. Nu har hon fast jobb som fordonslackerare på TKBM bil. I fredags tog hon SM-guld.

– Shit, jag kan verkligen det här. Det har jag fått feedback på. Det värmer. Och det ger motivation att fortsätta att lära på jobbet, resonerar hon.

Får du högre lön nu?

– Det är inget som vi har diskuterat. Jag tror att lönen bedöms efter vad jag presterar på golvet.

 

Fakta

Här är samtliga segrare i yrkes-SM:

Vård- och omsorg: Julia Lundin, Vetlanda. Frisör: Pernilla Moberg, Kungälv. Grafisk design: Sofia Ljungberg, Karlskrona. Florist: Elin Jakobsson, Kristianstad. Dekoratör: Sara Andersson, Stöllet. Webbdesign: Linus Stengård, Västerås. Telekommunikation: Jonas Frölander, Nyköping. IT Nätverk: Adrian Flodell, Katrineholm. Svetsning: Jimmie Karlsson, Osby. Väg- och anläggning: Anton Mangbo/Charlie Truedsson, Hässleholm/Broby. VVS-montör: Johan Skagerström, Katrineholm. Trädgårdsanläggning: Rasmus Westlund/Rickard Hedfors, Norrköping. Träarbetare: Kasper Svensson/Anton Karlsson, Umeå/Stockholm. Plåtslagare: Robin Olsson, Stockholm. Plattsättare: Oskar Johansson, Borås. Målare: Anna Selander, Göteborg. Murare: Daniel Carlberg, Göteborg. Isoleringsplåtslagare: Johan Sandberg, Umeå. Elinstallation: Johan Ledin, Sidensjö. Bilskadeteknik: Victor Ståhlkrantz, Huskvarna. Flygmekaniker: Joel Franzén, Surahammar. Lackering: Frida Gustafsson, Enskede. Lastbilsteknik: Adam Gerberg, Arnäsvall. Personbilsteknik: Marcus Moren, Köping. Skogsmaskinförare: Tobias Falsberg Axelsson, Vreta Kloster. Yrkesförare: Simon Martinsson, Simrishamn.