guyryderILO:s generaldirektör Guy Ryder hoppas att gruvolyckan i Turkiet ska rikta globalt fokus på riskerna i gruvindustrin.

– Förhoppningsvis kan det leda till åtgärder som ökar säkerheten i branschen, säger han i samband med ett Sverigebesök på torsdagen.

– När en sådan här tragisk olycka inträffar måste vi försäkra oss om att vi drar rätt lärdomar. Fel lärdom vore att säga ”gruvverksamhet är farligt, olyckor händer, det är sorgligt men i viss mån oundvikligt”. Det är sant att gruvverksamhet är särskilt farlig, och det är därför det behövs särskilda åtgärder för att hantera riskerna, fortsätter han.

Guy Ryder drar vissa paralleller till vad som hänt inom textilindustrin efter att fabriken Rana Plaza rasade samman efter en brand förra året, och över 1 100 människor dog. Han kallar olyckan en ”game changer” – något som ändrade förutsättningarna –  som har lett till bättre dialog, nytt regelverk för fabriksinspektioner och bättre villkor för arbetarna.

– Jag tror att ILO kan bistå med kunskap i Turkiet, på samma sätt som vi gör i Bangladesh.

Han påminner samtidigt om att gruvolyckor inträffar mycket regelbundet och att dödssiffran varje år är hög.

– Det är ganska enkelt. Det handlar om politisk vilja, investeringar och tekniskt kunnande. Då kan man göra de förändringar som behövs, säger Guy Ryder.

 

Läs också:

Hundratals döda i turkisk gruvolycka

Turkiska fack rasar: Gruvolyckan ett massmord

Tiotusentals protesterar efter gruvolyckan