VikeshKapoor_1421Från åtminstone Woody Guthrie och framåt har han återkommit – gång på gång – som en reinkarnation av sig själv. Alltså den amerikanske protestsångaren med akustisk gitarr eller, om man vill titulera honom så, den politiske folksångaren. Nu är han tillbaks igen, i ännu en upplaga. Namn (den här gången): Vikesh Kapoor. Såväl i rösten som i texterna och melodierna hörs ekon från bl a nämnde Guthrie, Bob Dylan, Phil Ochs, Jim Page och kanske lite Bruce Springsteen också. Debutalbumet The Ballad of Willy Robbins är en temaplatta eller sångcykel som diktades och gjordes med inspiration från en tidningsartikel om en amerikansk byggnadsarbetare. Det handlar om att jobba hårt, slita ner kroppen och förvandla själen till en maskin. Duscha efter jobbet, sitta och glo på TV i soffan och snabbt falla i sömn bredvid hustrun. Och så tidigt upp och jobba igen, nästa dag, nästa och nästa. ”Bottom Of The Ladder” heter förstaspåret och ”Forever Gone” heter det sista.

Bengt Eriksson

Veckans CD

The Ballad of Willy Robbins

Artist: Vikesh Kapoor
Skivmärke: Loose

Vikesh Kapoors debutalbum The Ballad of Willy Robbins finns på Spotify.

På YouTube finns en promovideo med inledningslåten ”Bottom Of The Ladder” på Vikesh Kapoors debutalbum.

På YouTube kan man också se och höra en live-inspelning med titellåten från debutalbumet. Tyvärr lite låg volym – så vrid upp! Och hör: Vikesh Kapoor låter nästan exakt som en blandning av Bob Dylan och Phil Ochs.

På YouTube kan man också se och höra en live-inspelning där han sjunger och spelar låten ”Newspress Scare”, som inte finns med på debutalbumet.

Och här – i ett restaurangkök – sitter Vikesh Kapoor, sjunger och spelar ”Sherene, Don't Be Alone” (inte heller den här låten finns på debutalbumet). Se och hör på YouTube.

När ni har sett och hört det här och vill höra ännu mer – för det vill ni, jag lovar – så kan man på YouTube också hitta en studiokonsert (cirka 25 minuter) där Vikesh Kapoor sjunger, spelar akustisk gitarr och munspel.

På Spotify finns en spellista där jag roat mig – och förhoppningsvis ska det också intressera er – med att samla ett antal exempel på amerikansk protestsång/politisk folksång från, ungefär, Woody Guthrie och framåt.  Spellistan är en så kallad ”collaborative playlist”, så komplettera gärna med egna favoriter bland alla amerikanska protestsånger.