På lite drygt ett dygn har över 40 000 sett Handels Facebookinlägg om otrygga jobb, och filmen i inlägget har fått hundratals delningar.

– Ungdomar känner igen sig. Därför sprids budskapet så snabbt, säger Handels ungdomssekreterare Daniel Carlstedt.

handelsfb1714Utan att betala en enda krona har Handels lyckats nå ut med sitt budskap om hur unga utnyttjas i extremt otrygga arbeten – och sina krav på tryggare anställningar.

Ett inlägg på Handels Facebooksida med filmklipp där unga berättar om sina arbetsliv upprör och engagerar.

I en intervju beskriver ”Elin” hur hon har 15 sekunder på sig att svara ja när hon får sms med frågan om hon kan ta ett arbetspass. Missar hon den tidsfristen går dagens jobb till nästa person på listan.

För att ha en chans går Elin upp klockan sex på morgonen, duschar – och sätter sig att vänta på sms som kanske kommer, kanske inte. Varken fritidsaktiviteter eller socialt liv går att planera.

Elin är långt ifrån ensam. En ung kille i filmen sover med mobilen i handen. En tar två arbetspass i rad samma dag, då han inte vet när han får jobba nästa gång.

– När vi lade ut inlägget på facebook klockan åtta i går, tisdag, anade vi inte att det skulle få så stor spridning, säger Daniel Carlstedt. Medlemmar och facebookvänner håller helt enkelt med oss om att unga förtjänar bättre.

Kampanjen ska fortsätta med nya filmklipp varannan dag. Bland annat med ungdomar som har en viss schemalagd arbetstid, men ständigt måste ragga fler timmar för att klara sig.

Tryggare jobb är Handels första krav i valrörelsen. Först av allt vill förbundet avskaffa allmän visstidsanställning, en anställningsform som innebär att arbetsgivaren inte behöver motivera varför anställningen är tidsbegränsad.

Här är filmen:

http://youtu.be/I9wl4s-iH-0