marielinder… mot Hyresgästföreningens huvudkontor på Norrlandsgatan i Stockholm, Marie Linder?

– Javisst, jag har varit aktiv i den här organisationen i 20 år, och är ordförande i vårt bostadsområde Koriandern i Tyresö. Vi är 189 medlemmar.

Nu är du valberedningens förslag till förbundsordförande för en organisation med ungefär 500 000 medlemmar. Och det mesta tyder på att du kan lämna jobbet som kommunikationschef på LO i juni.

– Ja, och Hyresgästföreningen påminner mycket om en facklig organisation. Den bygger på en stark, lokal organisation och det handlar mycket om förhandlingar.

Varför byter du?

– Jag har fått frågan från olika håll i landet. Och jag brinner för bostadsfrågan och hyresrätten. Sverige har gått åt fel håll när det handlar om bostadspolitik, tycker jag.

Men kommer Hyresgästföreningen att behövas i framtiden – när bostadsrätterna tar över alltmer?

– Absolut, det blir bara viktigare att kämpa för hyresrätten. Alla ska ha ett gott boende, oavsett plånboken. Och vi är en folkrörelse som har vuxit de senaste åren.

FOTNOT: Hyresgästföreningen har sin stämma den 14 juni i Visby, och då avgår ordförande Barbro Engman. Under processen att hitta hennes efterträdare har flera kända personer nominerats: Förra vänsterledaren Lars Ohly och Stockholmspolitikern Annika Billström (S) har blivit omskrivna.