Rysslandskännaren Masha Gessen följer upp sin Putinbiografi med en närbild av de politiska konstnärerna Pussy Riot, som Brombergs förlag berömligt skyndar sig att översätta. Hon blandar egna resonemang med vidlyftiga intervjuer, sångtexter och inte minst referat från rättegången, som, framhöll Geshen vid sitt Stockholmsbesök, är den viktigaste delen av konstverket, jämte videon från aktioner som den i Frälsarkatedralen mot den ortodoxa kyrkans insyltning med Putin-regimen.

Pussyriot_1417

Det är väldigt väsentlig läsning eftersom närbilden samtidigt berättar hur mycket Ryssland har förändrats i auktoritär riktning de senaste åren.

Även om Geshen inte har några illusioner om att det nånsin funnits frihet i Sovjet eller Ryssland. Hennes föreläsning med frågestund på Utrikespolitiska institutet polemiserade mot västs alltför blåögda tro att det kan finnas motståndsrörelser och folkopinioner innanför ett totalitärt system. Där är alla ensamma. Protesten kan bara vara individuell.

Veckans Fackbok

Ord kan krossa betong. Berättelsen om Pussy Riot

Författare: Masha Gessen
Översättare: Thomas Grundberg och Nille Lindgren
Förlag: Brombergs