Från utställningen ”I lampans sken” av Johan Sundgren på Galleri Kontrast. Finns även som bok med efterord av Johan Jönson.

Johan Sundgren kombinerade sitt arbete i hemtjänsten med att fotografera, och det blev en bok vars original just nu ställs ut på Galleri Kontrast, nära Slussen i Stockholm. Det är ett rikt material, som går från nära, nästan flörtiga relationer till mer symboliska innerstadsvyer, allt i massivt gråsvart. Bakom de avporträtterade gamlingarna framträder olika strategier för att möblera och skapa trevnad, till exempel genom att förvandla elspisen till utställningsplats för spanska souvenirer. En känner sig känslomässigt berikad efter mötet med alla dessa liv.

En av väggarna på utställningen är mycket fylligare än i boken: det är den dokumentation som vänder kameran åt andra hållet: pensionärernas bilder på Johan, uppblandade med inköpslistor han har sparat:

Mobilsnapshot: Arbetet

Går besökaren en trappa ner finns en helt annan verklighet, också det en utställning som visar upp innehållet i en nyutkommen bok. Martin Boberg, som gjorde dundersuccé med utställningen ”Lowlands”, har hängt med glesbygdsungdomar, vilka som bekant helst av allt bygger om bilar så att de bara har förarsäte och en maxhastighet på 30 km i timmen, så att de kan registreras som A-traktorer och köras av femtonåringar med traktorkort. Det är en grå, inåtvänd och dimmig ungdomsvärld som skildras. Jag får en känsla av att de saknar språk och bara kommunicerar med hjälp av motormuller och hångel. Samtidigt som skönhetsvärdet är stort, till exempel i den här burnouten mot fonden av ett skogsbryn, med förarens existens bara antydd som en skugga.:

Ur Martin Bogrens bok Tractor Boys, Dewi Lewis Publishing, 2013, with a foreword by Christian Caujolle.

Dubbelutställning

I lampans sken

Konstnär: Johan Sundgren

Tractor Boys

Konstnär: Martin BogrenGalleri: Kontrast, Hornsgatan 8, Stockholm
Pågår t o m: 16 februari