Moderaterna i Stockholms län varnar i ett brev landstingsanställda för att rösta fram en vänsterregering i höstens val. I brevet skriver Moderaternas Kristoffer Tamsons att unga anställda kan drabbas av Socialdemokraternas förslag att ”chockhöja” arbetsgivaravgiften för alla anställda som är yngre än 25 år.

”Det motsvarar totalkostnaden för cirka 500 av våra unga medarbetare . . . Bakom dessa siffror finns människor av kött och blod”, skriver han.

Jens Sjöström (S), gruppledare i sjukvårdsstyrelsen södra, tycker att brevet är direkt osmakligt.

– I stället för att ta politiskt ansvar för vårdkrisen försöker Moderaterna skrämma unga människor med tomma hot, säger han till Metro.

När hamburgerkedjan Max i ett månadsbrev varnade för att oppositionen kan vinna valet väckte det stark kritik för att företaget försökte påverka hur de anställda röstar.

”Brevet” som Moderaternas valledare i landstinget Kristoffer Tamsons — tidigare en av statsminister Fredrik Reinfeldts närmaste medarbetare — skrivit är publicerat som ett öppet brev på landstingets hemsida. Där finns en särskild avdelning under press, där alla partier skriver politiska pressmeddelanden med jämna mellanrum.

Men vad som väckt reaktioner är att en företrädare för Moderaterna, som styr landstinget, riktar sig till ”dig som jobbar i Stockholms läns landsting”. Det kan lätt uppfattas som ett brev från arbetsgivaren till de anställda.

– Vi är väldigt tydliga i brevet att det är från Moderaternas kansli och att jag är valledare för Moderaterna. Dessutom ligger det på webbdelen där alla partier lägger upp pressmeddelanden. Det är inte konstigare än så, säger Kristoffer Tamsons.

Du skriver att landstingets kostnader chockhöjs med 115 miljoner kronor. Men Socialdemokraterna skriver ju i sin budget att förslagen blir neutrala för kommunen.

– Ja, de skriver det, men jag upplever att de inte har täckning för den utfästelsen. Deras budget innehåller stora hål, så de har inte råd med allt de lovar, säger Tamsons.

Socialdemokraternas talesman i finansutskottet, Fredrik Olovsson (S), beklagar Moderaternas öppna brev.

– Det är uppenbart lögnaktigt och vilseledande. Det är ju en beklaglig start på valrörelsen. Det är klart att vi har en fullt finansierad budget. Vi finansierar våra reformer, delvis med skattehöjningar, bland annat restaurangmomsen, säger Olovsson.

Även Allianspolitiker reagerar nu på brevet. Det är personallandstingsrådet Anna Starbrink (FP) som tycker att Moderaterna gått för långt.

”Som personallandstingsråd förvånas jag av den skarpa tonen i brevet som nog kan uppfattas som rätt hotfullt. När det dessutom är formulerat på ett brevpapper med landstingets logga — i stället för den egna partiloggan — ger det en officiell prägel trots att detta är en inlaga från ett enskilt parti”, skriver hon i ett uttalande.