En kvinna som fått sin barnmorskepraktik på Höglandssjukhuset i Eksjö nekades fortsatt jobb då hon inte vill utföra aborter. Nu anmäler kvinnan arbetsgivaren till diskrimineringsombudsmannen (DO), uppger SVT Smålandsnytt.

I anmälan till DO skriver kvinnan att hon under praktiken på förlossningsavdelningen blivit lovad sommarjobb samt vikariat när utbildningen var klar. Innan sommaren valde kvinnan dock att berätta att hon inte var kapabel att utföra aborter på grund av sin tro.

Jobberbjudandet drogs tillbaka och kvinnan fick slutföra sin praktik utan studielön.

– När studielönen drogs in och de sade till mig att jag aldrig skulle få komma tillbaka igen kändes det väldigt tufft. Det kändes som om deras reaktion blev personlig, säger Ellinor Grimmark till TT.

Hon är nu klar med sin barnmorskeutbildning och har fått ett sexmånadersvikariat på sjukhuset i Värnamo, där hon ska börja så fort hon kan avsluta sin tjänst som sjuksköterska i Eksjö.

– Jag har deklarerat min inställning för ledningen i Värnamo och dom tycker att det är problematiskt men okej och är beredda att göra ett försök.

TT: Är det rätt att kräva att få välja bort arbetsuppgifter på grund av sin tro?

– Man borde rimligtvis få kräva det, jag tycker det ingår i de mänskliga rättigheterna och man borde ha samvetsfrihet även i Sverige.

TT: Vad hoppas du vinna med din DO-anmälan?

– Personligen vet jag inte, men jag hoppas detta öppnar upp frågan och att det kan hjälpa andra.

Vårdfackets linje är tydlig när det gäller vilka arbetsuppgifter som ska göras.

– Som patient i Sverige måste det vara tydligt att det som svensk lag säger att du kan få utfört, det ska också kunna ske.

– Det ska inte vara beroende av vem du råkar träffa på, säger Pia Arndorff, vice ordförande i Vårdförbundet, till TT.

Hon säger att om man väljer att utbilda sig och har de betänkligheter som den småländska barnmorskan ger uttryck för, så måste man söka sig till arbetsplatser där problemet inte blir aktuellt och ha en tydlig dialog med arbetsgivaren.

– Vi vill inte se någon samvetsklausul där man kan säga att man inte vill göra saker, säger Pia Arndorff.

Höglandssjukhuset vill inte lämna några kommentarer innan DO har fattat beslut om fallet tas upp eller inte, något som väntas ske inom kort, troligen redan nästa vecka.