Daniela och Reinholt Krestel. Foto: Rickard Nilsson

Foto: Rickard Nilsson

Reinholt Krestels fru Daniela sitter med för att tolka eftersom Reinholt har svårt med svenskan.

 

»Om du inte jobbar snabbare sticker jag dig.« De orden fick städaren Reinholt Krestels höra från sin chef samtidigt som denne la en kniv mot hans mage. Efter anmälningar till polis och Arbetsmiljöverket får han gå. Reinholt Krestel alltså.

Reinholt Krestel jobbade under jul och nyår med att städa trappuppgångar i Kristianstad. I bilen som arbetsgivaren tillhandahåller för att han ska kunna köra till olika kunder håller bensinen på att ta slut. I över en vecka har han ringt arbetsgivaren Scandium service för att få någon att tanka bilen, enligt hans berättelse. Inget händer.

Den 2 januari får han bensinstopp. Inte heller nu kommer någon. Han får gå de åtta kilometerna i den blåsiga Skånevintern till tågstationen för att ta sig hem till Hässle­holm.

När han under kvällen kontaktar företaget får han höra att han ska komma till jobbet som vanligt dagen efter. Hans arbetsledare ska hämta upp honom på stationen.

När de möts är arbetsledaren arg och skriker, enligt Reinholt Krestel.

– När vi sitter i bilen tar han fram en kniv, håller den mot min mage och säger att om jag inte jobbar snabbare så kommer han att sticka mig, berättar han för Arbetet, hemma i Hässleholmsvillan.

Hans fru Daniela Krestel sitter med för att tolka eftersom Reinholt har svårt med svenskan. Hon är också den som sköter allt pappersarbete som har med deras liv att göra. De tror att chefen var arg på grund av att de kontaktat företaget och berättat att chefen aldrig tankat bilen, och fortsätter sin berättelse:

Efter att ha hotat Reinholt Krestel kör hans arbetsledare tillbaka till de trappuppgångar som Reinholt städade dagen innan. Han vill kontrollera dem, säger han.

De godkänns och chefen kör därifrån.

Reinholt Krestel väntar ett tag och åker sedan omedelbart till polisen och anmäler det som hänt. Han åker också till akuten där han får lugnande mediciner. Daniela Krestel ser sedan till att det som hänt anmäls till Arbetsmiljöverket.

Reinholt sjukskriver sig. Under tiden får han ett brev från Scandium service. Hans provanställning avslutas i förtid står det. Lön får han i två veckor till.

– Även om anmälningarna kostade mig mycket var det värt det. De behandlar folk som slavar. Ingen får se lönespecifikationer, man får vänta flera timmar på att få grejer och förväntas stanna tills jobbet är klart, säger Reinholt Krestel.

– Nästan ingen av lokalvårdarna talar svenska.  Det vet inte vilka lagar och regler som gäller, säger Daniele Krestel.

Cristian Bora har också städat för Scandium Service. Han sa upp sig själv för cirka tre månader sedan.

– Jag är egentligen byggnads­arbetare men är inte rädd att pröva nya jobb. Men det här var verkligen inget för mig.

Han berättar att han varje morgon tog tåget 05.20, för att sedan vänta i tre, fyra timmar innan en arbetsledare kom med utrustning. Och så förväntades han stanna tills det var färdigstädat.

– Ibland saknades bensin. Jag tankade till slut för egna pengar. Han som lärde upp mig blev chockad när jag tog lunch, sådant får man göra i bilen sa han, berättar Christian Bora.

Reinholt Krestel, även han byggnadsarbetare i botten, hade ändå föredragit att gå tillbaka.

– Absolut. Jag kunde ha jobbat under en annan arbetsledare. Jag har ju huset och familj, säger han och tittar runt i tegelvillan som han själv totalrenoverat.

Daniela Krestel, som är ekonom, har nu en praktikplats. Inom en månad hoppas hon på att den övergår i anställning.