Froding_1404Murbruk heter ett förlag som ger ut efter eget huvud. Nu kommer ett Frödingurval som lyfter fram hans samhällskritiska sida. Titeln är hämtad från det odödliga bruksreportaget ”Den gamla goda tiden”. Förvaltarn ”får allt ett hvitglödt spett i nacken en vacker dag”.

Den som aldrig läst Fröding annat än tvångsvis får här ett bra smakprov. Och vi Frödingdiggare kan uppskatta urvalet, särskilt de många grubblande dikterna från den sista tiden blir i det här sammanhanget upproriska även de. Mitt i den sköna klangen.

Är månne missljudet till
blott för att lösas i välljud?
Kräfvas för lifsalltets helharmoni
disharmonier som uppstå
helvetestjutlikt ur luften
hvinande, piskande vågorna
bitskt och hätskt, tills i stormens
växande väldiga välljud
missljuden ändtligen själfva
måste som välljud försvinna?

Jag måste erkänna att boken har lett mig till dikter jag missat. Men framför allt är ju själva projektet så inspirerande. Diktare döda t o m 1944 är fria för publicering och ligger ofta ute på nätet. Man kan lätt kopiera ihop egna urval och antologier.

Problemet är att få det snyggt, som här, ännu svårare att få ihop en bok med omslag och allt. Jag missunnar inte riktiga förlag att göra såna här fina insatser. Men jag tror att vi kan komma att få se en folkrörelse. Och att själva bokframställningen kan komma att bli enklare. Redan anlitar många svenskar amerikanska Blurb för att göra snygga böcker i små upplagor, och det finns även svenska uppstickare (men jag har dålig koll på marknaden).

Man skulle också kunna tänka sig nåtslags YouTube eller Spotify för dikter man gillar, bara formatproblemet blir löst. Det är svårt att sätta dikter rätt på sidan, och ännu mer i elektroniska format.

Så tack, Murbruk, för inspirationen, och för att jag fick ta del av er Fröding.

Frödings dikter finns på Litteraturbanken i utmärkt formgivning och med fin introduktion av Lotta Lotass. Samt i mer rå form hos Projekt Runeberg.