Utländska arbetare i Sverige bör tjäna mindre än svenska, hävdar ekonomen Lars Calmfors. Han möts av osande kritik av LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Utländska byggjobbare bör kunna betalas lägre än svenska. Byggpriserna i Sverige blir lägre samtidigt som personer från låglöneländer får jobb, hävdar ekonomen Lars Calmfors i en kolumn i Dagens Nyheter i dag.

Enligt honom är det rimligt att utländsk arbetskraft som utstationeras till Sverige ska kunna betalas lägre eftersom båda parterna tjänar på det, precis som vi tjänar på att köpa billiga varor från andra länder.

calmfors– Vi tycker att det är okej att importera varor som producerats i länder med låga löner. Om vi ska få ut samma vinster som vi får av varuhandeln så ska utländska arbetare som utstationerats tillåtas att jobba i Sverige till samma villkor som de har i sina hemländer, säger Lars Calmfors till Arbetet.

Enligt det resonemanget är Lavaldomen från 2010 en fördel för den svenska ekonomin. Den innebär att svenska fack inte har samma möjlighet att kräva att de utländska arbetare som utstationeras till Sverige ska få samma lön som anställda i Sverige.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson är milt sagt kritisk till nationalekonomens resonemang.

Torbjörn Johansson– Hans tänkande har gått vilse, säger han.

Torbjörn Johansson säger att om Volvo startar en fabrik i Kina betalas kinesiska löner, och det är något alla accepterar.

– Men Lars Calmfors idé är att vi ska stänga två liner på Torslanda och köra dem med kinesisk personal i stället – som jobbar för en tiondel av lönen.

– Det är inte acceptabelt. Arbetare mot arbetare och då göds främlingsfientliga krafter.

Enligt Torbjörn Johansson är arbetstagaren alltid svagare än arbetsköparen som har makten att säga upp. Arbetsmarknaden är därför inte, enligt honom, som vilken marknad som helst.

– Den som läser historieböcker från slutet av 1800-talet förstår att det inte är så.  Låglönekonkurrens leder till ett trasproletariat och väldigt många människor har kommit fram till att de inte vill ha det så, säger han.