Dagens Nyheter påstår i sin nätupplaga att nazisternas våldsamma attack mot en fredlig demonstration i Kärrtorp i går var en uppgörelse mellan ”höger- och vänsterextremister”.

Osanningen fyller ett syfte:

DN vill värna sin inbillade målgrupp ”oskyldig medelklass”, genom att påskina att politiskt våld bara sker mellan människor på ytterkanten.

Men vid nazisternas våldsamma attack mot den fredliga demonstrationen haglar glasflaskor och knallskott mot familjer och Kärrtorpsbor.

En medelålders kvinna är millimeter från att få en glasflaska i huvudet. Hon ser skärrad ut, sammanbiten, arg.

Detta händer i Sverige år 2013, inte i Berlin 1939.

Dagens Nyheters bevakning på nätet inleds dock med en ingress där det står att vänsterextremister slåss mot högerextremister.

Vad håller DN på med?

När mejlen från dem som var på plats börjar dimpa ned hos DN stryker de talet om vänsterextremister ur ingressen men låter det stå kvar i artikeltexten.

Så långt kunde DN:s osanna uppgifter bero på slarv eller okunskap.

Det kan liknas vid Expressens historielösa bevakning av den nazistiska demonstrationen i Stockholm den 9 november i år för att ”hylla kristallnatten”. Reportern hade uppenbart inte en aning om vare sig nazism eller kristallnatt och Expressen gick dagen efter ut med en ursäkt.

Men vad gör DN?

Så stark är driften att måla upp nazisternas våldsamma attack mot barnfamiljer som en uppgörelse mellan ytterkantsmänniskor att de med alla medel försöker locka fram något användbart.

Hade demonstranterna inte smugglat med basebollträn i barnvagnarna? Fanns där inte tillhyggen bland demonstranterna? Eller vad DN nu kan ha frågat.

Det närmaste de kommer är ett vittne som säger att det är möjligt men att ingen hade kommit dit för att slåss.

Se där! Vänsterextremister! Vi hade rätt!

DN publicerar naturligtvis genast de nya ”uppgifterna att beväpnade icke-demonstranter ska ha agerat mot nynazisterna” (direktcitat från DN:s artikel på nätet).

Detta var långt efter att demonstrationen avslutats. Men ingen möda var för stor för att vinkla om sanningen som DN ville ha den.

Det många kommer att bära med sig från denna dag, den 15 december 2013, när nazister attackerade en fredlig demonstration i Kärrtorp med barnfamiljer, unga och gamla, är hur mycket kraft Dagens Nyheter lade ned på att vinkla sanningen till att gälla en uppgörelse mellan extremister, ingenting för hederliga människor att bry sig om.

Detta bara en vecka efter att DN tagit in en invandrarhatisk annons som även den var full av faktafel och lögner, vilket inte minst arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv föredömligt har påpekat.

DN:s minst sagt tvivelaktiga bevakning av våra antidemokratiska krafter gör frågan berättigad: Var kommer DN att ställa sig den dag då motsättningarna verkligen gäller vår demokrati?

Åtminstone borde DN:s ansvariga utgivare ställa sig den frågan.Martin Klepke

 

Läs också Arbetets Sandra Lund: De vill att vi ska dö