Den politiska sprängkraften växer i frågan om arbetskraftsinvandring. Slavliknande villkor har följt dess spår, hävdade Ylva Johansson (S), under en debatt i SVT:s Agenda i går, söndag. Den moderata arbetsmarknadsministern anklagade LO och S för att dela upp arbetsmarknaden i ett vi och dem.

Valåret väntar bakom hörnen och nu har frågan om arbetskraftsinvandring hamnat även i den politiska hetluften.

– Det är en dörr som LO och Socialdemokraterna försökt att stänga väldigt länge, sa den moderata arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson då Socialdemokraterna kritiserade de nuvarande reglerna för arbetskraftsinvandring.

Arbetsmarknadsministern varnade för att LO och Socialdemokraterna skapar ett ”vi” och  ”dem” på den svenska arbetsmarknaden i och med att arbetarrörelsens kräver förändringar av den nuvarande lagstiftningen.

Ylva Johansson, socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson, kritiserade under debatten i SVT:s Agenda det nuvarande systemet.

– I vissa branscher utnyttjar man människor under nästan slavliknande villkor. Människor tvingas acceptera väldigt låga löner och ibland förfärliga arbetsförhållanden, sa hon.

– Ni har satt upp ett regelverk som gör det lätt för företag att utnyttja folk. De som jobbar i Sverige ska göra det under likvärdiga villkor, sa hon.

Ylva Johansson var kritisk emot att vad hon anser vara bristande kontroll av arbetsgivare.

– Din regering har infört vabbintyg för att ha superkoll på varenda förälder som är hemma med sjukt barn men det är förbjudet för Migrationsverket att kontrollera de företag som tar hit arbetskraft. Det finns inga kännbara sanktioner, sa hon.

Socialdemokraterna vill inte slopa arbetskraftsinvandringen men införa begränsningar som innebär att den endast ska tillåtas i vissa behövande branscher.

Elisabeth Svantesson anser att det är fel väg att gå.

– Det är aldrig okej att utnyttja människor på svensk arbetsmarknad. Därför ska min kollega Tobias Billström tillsammans med Miljöpartiet komma med ett åtgärdspaket för att skärpa efterkontrollen, sa arbetsmarknadsministern.

Arbetskraftsinvandring

För fem år gjordes lagen om efter en uppgörelse mellan alliansen och Miljöpartiet.

Tidigare tilläts arbetskraftsinvandring endast inom branscher där bedömningen var att det saknades arbetskraft, men dessa regler slopades.

I stället är det nu upp till arbetsgivarna att bedöma om de behöver anställda från länder utanför EU.

Sedan regeländringen har cirka 15 000 arbetskraftstillstånd om året beviljats bärplockare, dataspecialister, restauranganställda, städare och flera andra yrkesgrupper.