c&echristmas_1349Nej, 2013 blir inget bra julskiveår. Som kompensation tog jag fram den allra bästa julskivan som gjorts i Sverige och kanske jorden runt? Sex år sen nu som världsmusiktrummisen Bengt Berger samlade sina spelkompisar (t ex Jonas Knutsson, Mats Öberg och Kjell Westling) och andra musikvänner (Ale Möller, Marie Selander, Lena Willemark, Anita Livstrand, Nicolai Dunger m fl) för att spela och sjunga in jullåtar till ett dubbelalbum. På sina egna sätt, ska tilläggas. Även om många låtar är gamla julbekanta så tolkas de allt annat än traditionellt. Här möts religiöst och profant, jazz, folkmusik och även klassisk sång i fri form-improvisationer. Lekfullt och humoristiskt, allvarligt och skämtsamt, så respektlöst att det inte kan bli mer respektfullt. Julpartybandet låter som en jazzig Kalle Anka-orkester från New Orleans på pickalurven (too much glögg) och Torkel Rasmusson – mitt favoritspår – sjunger sin egen julklassiker ” Vad önskar du dig för nånting i julklapp?”.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Another Swedish Christmas / Alternativ jul

Artister: Country & Eastern Party Band
Skivmärke: Country & Eastern

Dubbelalbumet Another Swedish Christmas / Alternativ jul med Country & Eastern Party Band kan både höras på Spotify

...och som julkalender – en låt per dag – på skivbolagets hemsida.

Ett par rätt så bra julskivor har ändå kommit inför julen 2013. Som albumet Quality Street – A Seasonal Selection For All The Family, där Nick Lowe bl a förvandlar en gammal spiritual, ”Children Go Where I Send Thee”, till något rockabillyaktigt som Elvis kunde ha sjungit i Sun-studion. Hör på Spotify.

I decembertid är ett annat åkej album – fast i vintertid snarare än en julskiva – med Malena Ernman, som bl a sjunger Jussi Björlings bravurnummer ”O helga natt”. Så nedtonat, fint och vackert att man inte kommer tanken att jämföra. Också Spotify.

För några år sen satte jag ihop ett par Spotify-listor med jullåtar; den ena med svenska inspelningar och den andra med internationella. År för år har jag sen plussat på med några nya julinspelningar. Länk till årets – uppdaterade – svenska julspellista. Länk till årets – också uppdaterade – internationella julspellista på Spotify.