I stålverket, Smedjebacken.

För ovanlighetens skull finns nu möjligheter att se målningar och skulpturer av Roine Jansson mitt i centrala Stockholm. Vanligtvis brukar man behöva bege sig till utlandet eller till resten av Sverige för att se hans skildringar från gruvor och stålverk.

Han är gruvarbetaren som blev bildkonstnär som blev en kringresande utforskare av arbetet under jord, både här hemma och i Belgien och Frankrike. Numera besöker han också gärna stålverk och smältverk och fångar deras starka färgspel, som gör människorna till små skuggor.

Tack vare att Roine Jansson vet precis vad som pågår kan han skildra arbetet nära inpå och göra porträtt som känns sanna också för de avporträtterade och deras familjer. För en av poängerna med det gruvprojekt som bara fortsätter har varit att kröna besöket på en arbetsplats med en lokal utställning, i matsalen eller i det lokala Folkets hus. Det berättade Kjersti Bosdotter vid ingvigningen. Hon har följt hela hans konstnärskap.

roinefyrlingDet som visas på galleri Bellange (Tomtebogatan 30) till och med den 28 november är ett representativt urval i alla format utom de allra största. Motiven är så exakt valda (och mestadels kvadratiska) att man får litegrann en instagramkänsla. Men går man nära färgen ser man att den lever i högsta grad, att detta inte är snaphots utan minutiösa kompositioner med utvalda nyanser, och med gråsvartskalan i en alldeles särskild roll.

Morgonskiftet, Zinkgruvan.