atlee45Brittiska Labour vann valet stort efter andra världskriget och satte igång ett nationaliseringsprogram och ett arbete för social utjämning som nog förvånade till och med dem själva. Stämningarna kring denna seger över fattigdomen fångas i mästerregissören Ken Loachs dokumentärfilm Spirit of ’45 som går ett tag till på biograferna (jag skulle ha tipsat tidigare) men finns på VOD – och dessutom är pilotprojekt i Non Stop Entertainments berömvärda satsning på ett nytt visningsformat som närmar sig studiecirkeln: Pop Up Bio. Den som vill veta mer och kanske boka en visning kan kolla här.

Jag kom mig för med att gå och se filmen när jag stötte på den svenska arbetarrörelsens efterkrigsprogram från 1944 i samband med Solveig Norrmans utställning om sitt liv och i synnerhet om pappan Einar, som fick sparken som LO-ordförande. Läs mer om utställningen här.

Och efterkrigsprogrammet är mycket intressant läsning. Ämne för ännu en studiecirkel att jämföra den tidens prioriteringar och ambitionen med dagens. Läs hela efterkrigsprogrammet här!

Ken Loach är dessutom aktuell därför att han tillsammans med andra kloka personer är i färd med att grunda ett nytt vänsterparti i Storbritannien. Läs mer om det här.