Det sägs att en liten del av Frihetsgudinnan sedan en tid tillbaka finns i ett av de underjordiska rummen under Kungliga Biblioteket, KB, i Humlegården i Stockholm. Den dansk-vietnamesiska konstnären Danh Vo (född 1975) har nämligen som en del av den pågående utställningen på Magasin 3 placerat en av skulpturerna i serien ”We the People (Detail)”, 2011–2013 just där.

Titeln på Dahn Vos skulpturprojekt ”We the People (Detail)” syftar på inledningen och de tre första orden i den amerikanska konstitutionen från 1787. Danh Vo, ”We the People (Detail) 2011-2013” på Magasin 3.
Courtesy Galerie Chantal Crousel. Foto: Christian Saltas

Att det handlar om en del av Frihetsgudinnan är inte alltid så lätt att se. Danh Vo har nämligen låtit göra en fullskalig kopia i kopparplåt av Frihetsgudinnan, fast delat upp den i ungefär 400 olika delar. Delar som aldrig kommer att sättas ihop annat än i fantasin. Tanken är inte heller att de ska kunna samlas på en särskild plats, utan precis som titel på verket antyder ska de här kopparskulpturerna spridas ut som delar eller små detaljer av någonting större. Just därför finns en bit av håret på Frihetsgudinnan i ett av de arkivrum på KB som väldigt få personer har tillstånd att vistas i.

Att jag inte varit där och sett just den delen av ”We the People (Detail)” är inte avgörande eftersom berättelserna om den och alla de andra skulpturerna som finns utgör en viktig del av hela verket. Historier som sedan kan återberättas både som en anekdot när några promenerar förbi biblioteket i Humlegården och som här i en text om en skulptur som ingår i en samlingsutställning med flera konstnärer på Magasin 3.

Av de tretton delar av ”We the People (Detail)” som visas på Magasin 3 går det att placera några, som en av spetsarna i kronan, medan andra förblir betydligt mer abstrakta och svårgripbara.

Thomas Olsson

Veckans KONST

”We the People (Detail)” av Danh Vo ingår i ”On the Tip of My Tongue”
Samlingsutställning med bland andra Pierre Bismuth, Tamara Henderson, Miranda July, Stina Nordenstam, Tino Sehgal och Danh Vo
Museum: Magasin 3, Frihamnen, Stockholm
Pågår till och med:  8 december

Inför Statens Museum for Kunsts i Köpenhamn utställning med ”We the People (Detail)” (1 juni 2012 – 31 december 2013) som visas på museets skulpturgård gjordes en karta som visade var de olika delarna fanns just då.
I Köpenhamn kommer sammanlagt ett hundratal av delarna av Frihetsgudinnan att ha visats på Statens Museum for Kunst allteftersom de byts ut medan utställningen pågår.