Hon saknar förtroende bland anställda och chefer. Nu vänder även styrelsen henne ryggen. Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist kan knappast sitta kvar.

Ett hastigt nytt ämne kastades in på Arbetsförmedlingens styrelsemöte under fredagen — generaldirektörens vara eller icke vara. Förtroendet är förbrukat, blev beskedet till Angeles Bermudez-Svankvist.

– En av de stora frågorna som stod på agendan för mötet var hur vi jobbar med förtroendefrågan. Där ligger vi i botten på alla undersökningar som finns. Då borde det ligga högst på listan att jobba med förtroendefrågan, säger säger Arbetsförmedlingens ordförande Christina Johansson (M).

Och ansvaret för det låga förtroendet ligger hos generaldirektören?

– Ansvaret ligger ju hos ledning och styrning och ytterst så sitter ju gd som ska kunna leverera i förhållande till det som efterfrågas.

Det är dock inte styrelsen som tillsätter och avsätter en gd — det gör regeringen. Men utan styrelsens förtroende kan hon knappast sitta kvar.

För TT vill Angeles Bermudez-Svankvist inte ge några intervjuer efter styrelsens besked. Men hon hälsar via presschefen Patrik Svensson att det är regeringen som har bollen och att hon avser att fortsätta som vanligt tills hon hör något annat.

Vid en hastig kort presskonferens sade hon:

– Jag är förvånad över styrelsens agerande, eftersom ingen som helst kritik framförts tidigare.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) informerades vid ett möte på torsdagskvällen, enligt uppgift till TT, men var på fredagen instängd i budgetförhandlingar på Harpsund och inte nåbar för en kommentar.

Att det blåst länge kring Arbetsförmedlingens generaldirektör är ingen nyhet. Bland annat har flera undersökningar från facket visat på ett utbrett missnöje. Även bland myndighetens hundratals chefer på olika nivåer har kritiken varit hård, enligt en undersökning som TT tagit del av.

– Vi pekade redan i våras på att både medarbetare och chefer har ett dåligt förtroende för ledningen. Det är bra att styrelsen nu sett detsamma och vill man ha en förändring måste man göra något, säger Lars-Erik Bäckström, ordförande för ST på Arbetsförmedlingen.

Även om hon nu tvingas lämna Arbetsförmedlingen kan hon inte få sparken. Det sexåriga förordnandet gäller ett år till, med full lön. Och som en av de bäst betalda generaldirektörerna kan hon kvittera ut 142 400 kronor i månaden eller drygt 1,7 miljoner kronor på ett år.