Foto: Janerik Henriksson

Angeles Bermudez-Svankvist.

 

Ett av Fredrik Reinfeldts första besked till svenska folket var toppjobben i staten bara ska gå till de mest kompetenta. Sedan utsåg han ett par partikamrater till de första lediga jobben.

Det dröjde ända till juni 2008 innan regeringen kunde visa upp en ny generaldirektör som hade svarat på en jobbannons, blivit anställningsintervjuad och tilldelats jobbet för att hon var bäst. Angeles Bermudez-Svankvist.

Dåvarande arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin sa att hennes goda ledaregenskaper avgjorde.

– Hon är störtskön, om man får säga så! Hon har en härlig personlighet och det i kombination med hennes erfarenheter är toppen, sa han.

Nu drar styrelsen undan mattan för henne därför att hennes ledaregenskaper inte duger.

I somras kom en ny Sifomätning som visade att svenska folkets förtroende för Arbetsförmedlingen hade sjunkit ännu mer. Arbetsförmedlingen befäste sin sistaplats på listan. Nu är styrelsens förtroende för sin generaldirektör slut.

– Vi ligger i botten på alla undersökningar som finns. Då borde det ligga högst på listan att jobba med förtroendefrågan. Ansvaret ligger hos ledning och styrning och yttersta sitter generaldirektören som ska kunna leverera i förhållande till det som efterfrågas, säger Christina Johansson, ordförande i Arbetsförmedlingens styrelse, till TT.

Det är inte ovanligt med diametralt motsatta omdömen om Angeles Bermudez-Svankvist. Olika tidningar har utsett henne både till årets chef och årets myndighetschef. Samtidigt har hon sågats av alla möjliga, senast av Riksrevisionen. Och Arbetsförmedlingens egna anställda har gett henne underbetyg i personalenkäter.

Nu är det regeringen som avgör hennes öde. Styrelsen informerade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström i torsdags kväll men i dag, fredag, satt hon instängd i budgetförhandlingar på Harpsund och gav inga kommentarer.

När hennes företrädare åkte ut visade regeringen ingen brist på handlingskraft. Bo Bylund fick sparken tre månader efter att regeringen hade förordnat honom till chef för Arbetsförmedlingen.

Han åkte alldeles uppenbart ut på grund av politiska skäl. Tidigare var han statssekreterare i S-regeringen.

Angeles Bermudez-Svankvist, 50, sitter på sex år till den 1 september 2014. Även om regeringen visar handlingskraft på nytt så behåller hon lönen på 142 000 kronor fram till dess.

Angeles Bermudez Svankvist har varit vd för St Eriks ögonsjukhus i Stockholm och för Folktandvården i Stockholm.