RobertsonEn lördag på 80-talet. Alf Robertson skulle framträda på Nyvång (folkparken i Vollsjö, några hundra meter uppåt Storgatan från vårt hus). Före konserten satt han i köket hos oss och fikade. Han pratade om sångerna och livet, om turnéer där musikerna blev galna när han stoppade turnébussen för att han fick syn på några pensionärer. Steg ur och hälsade, erbjöd en gratiskonsert på pensionärshemmet. Den lördagen kom jag att tänka på när jag hörde en musikkassett där malmörockbandet Bäddat för trubbel (om)tolkat fem låtar som hämtats från Alf Robertson. Redan inledande countrypunktolkningen av ”Ja la en kram i brevlådan” (om en frånskild pappa som saknar sin dotter) är tårgripande in i hjärtat. Också övriga spår – t ex “Från religion till renat” och ”Såna som jag” – lyfter fram Robertsons människokärlek och solidaritet, en stark medkänsla för människor som ”bara” lever sina liv, sliter och jobbar på. Mycket personligt men också mycket robertsonskt, vemod och ilska i ett.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Bäddat för trubbel spelar Alf Robertson

Artist: Bäddat för trubbel
Ljudkassett

Bäddat för trubbels EP är alltså utgiven på något så otidsenligt som en musikkassett och i så liten upplaga dessutom att kassetten kan vara slutsåld när den här texten publiceras. Som tur är streamas också samtliga fem låtar på bandcamp.com.

Jämför gärna med Alf Robertson och hör så långt ifrån men ändå så nära som Bäddat för trubbel tolkar låtarna, särskilt innehållet i Robertsons texter. För mitt eget nöjes skull – och förhoppningsvis för ert – satte jag ihop en spellista på Spotify med Alf Robertson.

Rockpunkbandet Bäddat för trubbel från Malmö har gjort flera skivor med egna låtar. På Spotify kan man bl a höra bandets senaste album Värdighet från 2012.
Ett av spåren på det ovannämnda albumet – en lugn och sorgsen låt, ”Fakta och nostalgi” – har hörbara likheter med Alf Robertson. Till den här låten har Bäddat för trubbel gjort en video – kolla på YouTube.

I år har Bäddat för trubbel också släppt EP:n Dina vänner har rätt med fyra låtar. Lyssna på Spotify.

Tyvärr har jag inte hittat en live-inspelning där Bäddat för trubbel kör någon av Alf Robertson-låtarna. Men här är en inspelning från Roskildefestivalen i fjol med en annan låt, ”Det här jobbet”, från bandets senaste album.

Till sist en TV-inspelning med Alf Robertson – det lär vara hans första – där han sjunger en av de låtar som blivit klassiker: ”Hundar och ungar och hembryggt äppelvin” (Robertsons svenska text till Tom T. Halls melodi). På YouTube.

Förresten, tips för den som råkar vara i närheten av Malmö den 18 augusti. Då spelar Bäddat för trubbel på Malmöfestivalen. Se länk här!